Romania obtinea locul 3 la Mondialul de tineret din 1981

Suntem in toamna lui 1981. Viata in Romania este tot mai grea si singura refulare a omului de rand este sportul, iar ’81 fusese un an bun. Pe timpul verii, la Bucuresti, se disputase Universiada, cea mai importanta competitie organizata la noi in tara pana in acel moment, iar daca privim actualul context social, putem spune ca nici in viitorul apropiat nu vom mai organiza un astfel de eveniment. Dupa ani in care romanii se bucurasera la performantele lui Ilie Nastase, Nadia Comaneci sau Cristian Gatu, fotbalul romanesc dadea semne ca performantele vor veni.

Echipa nationala de tineret era calificata la Campionatul Mondial ce urma sa se desfasoare in Australia. Competitia era la cea de-a treia editie, iar tricolorii ratasera calificarea la precedentele doua. Nationala Romaniei s-a calificat dupa o tragere la sortii in fata Portugaliei, ambele echipe avand acelasi numar de puncte, patru, obtinute in grupele Campionatului European U-18 disputat in 1980.

Pe banca tehnica a micilor tricolori era Constantin Cernaianu, cel care fusese selectioner al echipei nationale intre 1976 si 1978. Cele mai mari performante le-a avut cu Petrolul Ploiesti si U Craiova, cu ambele echipe castigand titlul de campioana.

 

Cei 18 jucatori selectionati

Iosif Lovas (UTA), Constantin Garjoaba (Progresul Bucuresti) – Gheorghe Viscreanu (SC Bacau), Ioan Andone (Corvinul), Augustin Eduard (FC Arges), Mircea Rednic (Corvinul), Marin Matei (FC Olt), Doru Vuscan (UTA), Cornel Fisic (SC Bacau) – Costel Ilie (ASA Targu Mures), Gabi Balint (Steaua Bucuresti), Mihaita Hanghiuc (FCM Galati), Decebal Balaur (FC Arges), Horatiu Lasconi (Jiul Petrosani) – Dorel Zamfir (Dinamo), Stere Sertov (Steaua), Romulus Gabor (Corvinul), Mircea Bolba (ASA Targu Mures).

 

braziliaTricolorii se aflau in grupa B alaturi de Italia, Brazilia si Coreea de Sud. Pe 3 octombrie s-a jucat primul meci, Romani si Brazilia terminand la egalitate, 1-1. Sud-americanii au deschis scorul in minutul 67, prin Leomir, in timp ce pentru tricolori a marcat Zamfir cu 8 minute inainte de final. Trei zile mai tarziu, Romania invinge cu 1-0 selectionata Coreei de Sud prin golul lui Sertov din minutul 5. Pe 8 octombrie s-au jucat si ultimele meciuri din grupa. Mai intai vine victoria Braziliei cu 3-0 in fata asiaticilor si sud-americanii se calificau in sferturi alaturi de romani care mai aveau de jucat cu Italia.

Chiar daca meciul cu Italia era mai mult unul de palmares, Cernaianu nu a facut schimbari majore in echipa si tricolorii au castigat cu 1-0 prin golul marcat de Gabor, din penalty, in minutul 56. Tricolorii terminau grupa pe locul 2 si urmau sa intalneasca in sferturi selectionata Uruguayului.

Celestii se calificasera in sferturi fara sa primeasca gol in faza grupelor si il aveau pe teren pe Enzo Francescoli, cel care va deveni unul dintre cei mai buni jucatori din istoria sud-americanilor. Eduard deschide scorul in minutul 25 si tricolorii intrau la vestiare in avantaj. In a doua repriza, uruguayenii ataca in valuri si golul egalizator vine in minutul 60, marcatorul acestuia fiind Carlos Berruetta. Chiar daca meciul se indrepta spre prelungiri, romanii mai incearca spre finalul meciului sa atace si reusesc sa inscrie prin Fisic in minutul 84, la doar cateva secunde dupa ce intrase pe teren.

cangur-4--1140x566Adversarii din semifinale, selectionata RFG-ului, fusese invinsa de tricolori la Europeanul U-18 disputat in 1980. De aceasta data nemtii au reusit sa castige si sa se califice in finala turneului. Singurul gol al meciului a fost marcat de Schon in minutul 103. In finala mica a competitiei, Romania a intalnit Anglia, echipa ce fusese eliminata de Qatar, una dintre marile suprize ale editiei. Gabor reuseste un meci mare si inscrie din lovitura libera, singurul gol al intalnirii, in minutul 36. Tricolorii castigau medalia de bronz, iar Gabor primea premiul de cel mai bun jucator al turneului. Cu doi ani inainte, Maradona castigase acelasi premiu, iar in mai 1982 cei doi se intalnesc in amicalul disputat de Romania impotriva Argentinei.

 

Ce s-a intamplat cu Gabor?

738-gabor-romulusDin cei 18 jucatori care au obtinut medalia de bronz, doar sase au facut pasul la echipa mare a nationalei, insa cele mai mari asteptari stateau in Romulus Gabor. La nici o luna dupa turneul din Australia, Mircea Lucescu il chema pe Gabor la prima echipa a nationalei si il titularizeaza in meciul cu Elevtia. Cand esti desemnat cel mai bun jucator al unui astfel de turneu toti ochii sunt atintiti pe tine, iar ofertele incep sa curga. Primii care au dat tarcoale au fost cei din federatia de fotbal a RFG-ului, insa tanarul jucator al Corvinului a spus pas. Tot dupa turneu, pe fir au intrat si cei de la New York Cosmos, dar si acestia s-au vazut refuzati. Marea teama a jucatorului era ca daca ar fi fugit nu ar fi putut sa joace un an fiind suspendat.

Dinamo si Steaua s-au luptat si ele pentru semnatura jucatorului, dar toate tratativele au cazut, plus ca dupa meciul retur dintre Sarajevo si Corvinul, Gabor a primit cartonasul rosu si a fost suspendat pentru cinci meciuri in cupele europene. La 26 de ani a venit si prima accidentare intr-un meci Dinamo-Corvinul. Movila ii rupe tendonul lui Ahile dupa o deposedare ratata. Opt luni pe tusa si stia deja ca usile catre marea performanta s-au inchis.

Ultimul meci in tricoul nationalei il joaca pe cand avea doar 25 de ani, adunand 35 de selectii in cei cinci ani cat a jucat sub tricolor. Prea putin pentru un jucator care fusese cel mai bun la Campionatul Mondial de tineret. In 1990 a urmat a doua accidentare survenita intr-un meci cu Bacaul, dar deja era un jucator iesit din circuitul nationalei.

 

Viscreanu a fugit

Intr-o perioada in care viata era din ce in ce mai grea in Romania, orice deplasare in strainatate era vazuta ca o sansa sa vezi locuri noi, dar si sa evadezi. Dupa episodul Marcel Raducanu, securistii care insoteau delegatiile romanesti erau si mai atenti, dar si cu aceasta ocazie au fost pacaliti. Viscreanu a ramas in Australia, dar dupa scurt timp a fost adus in Romania si si-a continuat cariera la SC Bacau, iar spre sfarsitul anilor ’80 a ajuns la Dinamo. Tot atunci s-a decis sa fuga pentru a doua oara din Romania si a ajuns in Spania alaturi de Marcel Sabou, amandoi continuandu-si carierele in Peninsula Iberica.

5 thoughts on “Romania obtinea locul 3 la Mondialul de tineret din 1981

  1. viața era încă bună în 1981, începeau să lipsească unele alimente pe perioade scurte de timp, dar perioada foarte grea abia debuta. Viscreanu a fugit având în vedere și vârsta la care nu a judecat prea mult și a fost furat de închipuiri. S-a întors în țară, dar nu va fi unul din reperele fotbalului din acel deceniu. Nici marea speranță a acelui campionat mondial, Gabor, nu va ajunge la o cotă înaltă, deși Lucescu a tras de el cât a putut. Din acel lot cei care vor avea performanțe serioase sunt Rednic, Andone și Balint, toți trei plecați la cele două mari ale anilor 84-89

    Liked by 1 person

  2. Frumoasa performanta, ce-i drept, dar daca are cineva curiozitatea sa verifice anii de nastere ai selectionabilior romani,probabil isi va da seama ca mult prea multi erau “depasiti”. Pe aceeasi iedee a ajuns Romania campioana europeana de juniori in 1962. De verificat, please!

    Liked by 1 person

  3. Vârsta care se ia în considerare este cea de la începutul campaniei, normal ca după o perioada câtva sa depășească vârsta optima, dar asta este ultima”gaselnita”pentru a duce în derizoriu o mare performanță a fotbalului românesc.P.S.Pacat de anumiți jucători, că au “clacat”dupa acest turneu final.

    Liked by 1 person

Leave a comment