Umiliti pe Santiago Bernabeu, invingatori la Bucuresti

Prima intalnire dintre Romania si Spania a avut loc pe 1 noiembrie 1962, pe Stadionul Santiago Bernabeu, meciul contand pentru preliminariile Campionatului European din 1964. Delegatia Romaniei era formata din 24 de persoane: 16 fotbalisti, trei oameni din conducerea Federatiei, doi antrenori, doi medici si un singur jurnalist, Petre Gatu, tatal lui Cristian Gatu, reprezentant al ziarului “Sportul Popular”.

gol
Primul gol marcat de Guillot

Echipa condusa de Constantin Teasca nu a reusit sa faca fata selectionatei iberice, inca din startul partidei spaniolii au inceput sa atace in valuri si in minutul 20, tabela de scor arata un sec 4-0 pentru gazde. Pana la finalul meciului se vor mai inscrie alte doua goluri, iar nationala Romaniei pleca cu un 6-0 de pe Santiago Bernabeu. Marcatorii golurilor au fost: Guillot (minutele 7, 20 si 70), Veloso (minutul 9), Collar (minutul 17) si Ion Nunweiller (autogol in minutul 81).

Jose Villalonga, selectionerul Spaniei: “Romanii au jucat bine, dar i-am surpins prin viteza si modul nostru de a pasa din prima. Am ajuns cu usurinta in fata portii lor.”

Constantin Teasca: “Am facut prea multe greseli individuale. Sper sa castigam la Bucuresti, chiar daca calificarea a fost deja jucata.”

Echpa Romaniei: Vasile Sfetcu, Mircea Georgescu, Ion Nunweiller, Dumitru Macri, Emil Petru, Constantin Koszka, Zoltan Ivansuc, Titus Ozon, Marin Voinea, Dumitru Popescu, Vasile Gergely.

 

Dupa acest meci, Constantin Teasca este schimbat de la carma echipei si este chemat Gica Popescu ca interimar. Acesta face schimbari majore si doar patru dintre jucatorii care au fost la Madrid vor fi pe teren si la meciul retur.

Partida retur s-a jucat pe Stadionul “23 August” in fata a peste 70.000 de spectatori dornici sa vada prima echipa nationala din Vestul Europei care venea in Romania de la instalarea regimului comunist. Pana in acel moment, tricolorii jucasera doar cu nationale din sfera de influenta a sovieticilor.

al doilea gol bucuresti
Golul marcat de Manolache

De aceasta data tricolorii au fost cei care au avut un start bun de partida, in minutul 8 scorul era 2-0 prin golurile lui Tataru si Manolache. Dupa pauza marcheaza si Gh. Constantin (minutul 61), dar ibericii reduc din diferenta prin Veloso dupa doar patru minute. Spania se califica mai departe si va ajunge sa castige Campionatul European din 1964.

Gica Popescu: “Echipa a jucat foarte bine azi, s-au descurcat in conditiile unui teren greu si sunt sigur ca altul era rezultatul la Madrid daca jucam cu acesti jucatori.”

Jose Villalonga: “Rezultatul este unul just. Cel mai mare inamic al jocului nostru a fost starea proasta a terenului.:

Echipa Romaniei: Ion Voinescu, Corneliu Popa, Ion Nunweiller, Dumitru Ivan, Emil Petru, Constantin Koszka, Ion Pircalab, Gheorghe Constantin, Cicerone Manolache, Vasile Gergely, Nicolae Tataru.

One thought on “Umiliti pe Santiago Bernabeu, invingatori la Bucuresti

  1. declarațiile au puțină valoare, sunt de conjunctură, la 6-0 in meciul tur nimeni nu-și mai riscă picioarele pentru a câștiga la București. Barcelona, Real Madrid, Atletico sunt implicate in meciri importante in cupele europene.
    Teașcă, apreciat de unii jurnaliști pentru stilul dur de a pregăti și selecționa echipa, a fost boicotat de jucători, Sfetcu era la singurul meci in nationala, in atac Voinea și Ivansuc aveau puțină experiență la nivelul unui meci cu Spania. Tească revine la națională în toamna lui 1967 când nu apucă nici măcar un meci de palmares, pierzând la Budapesta cu 6-0, într-un meci București-Budapesta.

    Liked by 2 people

Leave a comment