A fost odata Foresta Falticeni

Foresta_falticeniIn memoria microbistului roman, numele de Foresta este si va fi mereu asociat cu victoria moldovenilor din toamna lui 2000 in fata lui Dinamo. In acea dupa-amiaza, echipa condusa de pe banca de Marin Barbu intorcea scorul de la 4-0 si in doar 28 de minute obtinea cea mai celebra victorie din intreaga istorie a clubului.

Povestea incepe in 1954 cand la Falticeni este infiintata echipa Avantul Falticeni, chiar daca inceputurile fotbalului dateaza inca din anii ’20, cand o serie de echipe activau pe plan local sau regional. In 1956, echipa promoveaza in al doilea esalon fotbalistic si isi schimba numele din Avantul in Recolta.

Echipa din Falticeni a stat timp opt sezoane in a doua liga fiind mai mereu la mijlocul clasamentului fara sanse la promovare. In stagiunea 1963-64, echipa pica in liga a treia unde va sta timp de zece sezoane. In aceeasi perioada Foresta reuseste una din marile performante ale clubului.

 

Divizionara C, dar in finala Cupei Romaniei

foresta-falticeni-1967Pana in sezonul 1966-67, Foresta ajunsese doar o singura data pana in fazele superioare ale Cupei Romaniei. Moldovenii se calificasera in saisprezecimile de finala in sezonul 1965-66 unde erau invinsi usor de Farul Constanta cu 3-0.

Foresta ajunge si in sezonul 1966-67 in saisprezecimile de finala si urma sa intalneasca din nou o adversara redutabila, Steagul Rosu Brasov. Meciul s-a jucat la doar cateva zile dupa ce brasovenii ratasera accederea in sferturile de finala ale Cupei Oraselor Targuri, acestia fiind eliminati de Espanyol Barcelona dupa un baraj jucat sub Tampa. Chiar daca porneau ca favoriti, stegarii s-au vazut invinsi de Foresta cu 1-0 si moldovenii ajungeau in premiera in optimile de finala.

Urmatorul adversar a fost Politehnica Timisoara, echipa care se lupta sa scape de retrogradarea din prima liga. Foresta reuseste un alt meci bun si ii tine in sah pe banateni timp de 120 de minute. Regulamentul vremii nu prevedea ca in caz de egalitate dupa 120 de minute sa se treaca la lovituri de departajare si astfel castigatoarea este aleasa printr-o metoda cel putin inedita, echipa cu media de varsta cea mai scazuta mergea mai departe, iar Foresta s-a calificat in sferturi datorita tineretii echipei.

In sferturi, Foresta a trecut de CSMS Iasi tot dupa 120 de minute si tot datorita faptului ca echipa era mai tanara, insa in semifinale o astepta Rapid Bucuresti, proaspata campioana a Romaniei. Moldovenii terminasera pe locul 6 in a treia liga si parea ca drumul lor in Cupa Romaniei se va opri aici, insa Foresta deschide scorul inca din minutul 3 pe Stadionul din Bacau. Rapidistii, rasfatati ai tribunelor, nu au reusit sa revina, iar moldovenii au trecut pe langa 2-0 in a doua repriza, dar bara i-a salvat pe campionii Romaniei.

Pe 2 iulie 1967, Foresta Falticeni o intalnea pe Steaua Bucuresti in finala Cupei Romaniei, pe Stadionul Republicii. In fata a 20.000 de spectatori, Foresta nu a mai reusit sa faca din nou o figura frumoasa si au pierdut cu 6-0. Ramanea insa un parcurs de exceptie, moldovenii reusind sa elimine echipe puternice din prima divizie. La sfarsitul sezonului, Iosif Lengheriu, antrenorul echipei, pleca de la echipa chiar daca Foresta avusese un parcurs de poveste in Cupa Romaniei.

 

Intoarcerea in anonimat

Pentru Foresta urmeaza sapte sezoane de Divizia C in care echipa se clasa mai mereu in prima jumatate a clasamentului, in editia 1968-69, moldovenii sunt la un pas de promovarea in a doua liga, dar rateaza obiectivul in fata Stiintei Bacau. Promovarea in Diviza B vine in 1974 dupa o lupta apriga cu ASA Campulung-Moldovenesc, dar dupa doar un singur sezon revine in liga a treia.

Timp de opt sezoane echipa se lupta la promovarea in liga a doua, cel mai aproape fiind in sezonul 1980-81 cand echipa se claseaza pe locul 2 la doar un punct in spatele celor de la Constructorul Iasi. In sezonul 1982-83 echipa promoveaza in Divizia B si-si schimba numele in Chimia Falticeni, clubul intrand sub tutela Intreprinderii Chimice.

Urmeaza trei sezoane de Divizia B, echipa clasandu-se in a doua jumatate a clasamentului, in stagiunea 1985-86 retrogradand din nou in a treia liga. In al treilea esalon sta tot trei sezoane si promoveaza in sezonul 1988-89 in a doua liga, iar clubul revine la denumirea de Foresta Falticeni. Din nou echipa se claseaza in a doua jumatate a clasamentului si dupa cinci sezoane retrogradeaza in 1994.

 

Eugen Hutu schimba destinul Forestei

20151222_180829Echipa este preluata de Eugen Hutu, un om de afaceri sucevean, si promoveaza dupa doar un an de Divizia C. In sezonul 1995-96, Foresta se lupta cu Jiul Petrosani pentru promovare pana in penultima etapa cand Jiul o invinge cu 1-0 pe Foresta. Miron Cozma, protectorul minerilor, povestea dupa multi ani de atunci ca Hutu a incercat prin toate mijloacele sa obtina promovarea inca din acel sezon.

Dupa doar un an, Hutu isi vede visul implinit si echipa promoveaza pentru prima data in istoria clubului in Divizia A. Ioan Radu, antrenorul Forestei, a avut un lot valoros in care straluceau Robert Ilyes, Dorin Semeghin, Mihai Gurita, Mihai Baicu, Ovidiu Ciobanu, Mihai Szekely sau Alexandru Gheorghe. Ultimul a fost golgeterul Diviziei B cu 27 de goluri marcate, cu trei goluri mai mult decat Claudiu Niculescu care juca pe atunci la Electroputere Craiova.

Promovarea aduce si mutarea clubului din Falticeni in Suceava, echipa jucand pe Stadionul Areni. Primul sezon in Diviza A este unul greu, echipa termina pe locul 15, primul de deasupra liniei retrogradarii, salvarea venind in ultima etapa dupa o victorie cu 3-1 in fata lui Dinamo.

In al doilea sezon de Diviz A echipa a retrogradat, una dintre cauze fiind si interminabilele discutii dintre reprezentatii locali si Hutu, acesta dorind sa fie ajutat in sustinerea echipei. La finalul turului de campionat echipa se afla pe ultimul loc avand doar 6 puncte obtinute in urma unei victorii si a trei meciuri incheiate la egalitate. Dupa doar un sezon petrecut in Divizia B, Foresta promoveaza avandu-l ca antrenor pe Marin Barbu.

 

Dinamo-Foresta 4-5 sau ziua cand Dumnezeu a fost sucevean

0-244556-nitarobert_2Turul campionatului este unul bun pentru moldoveni, Robert Nita (foto) fiind unul dintre cei mai buni jucatori ai echipei, acesta fiind transferat in vara lui 2000 de la Steaua Bucuresti. De cealalta parte, Dinamo era campioana en-titre, dar avea parte de un sezon de cosmar. Cainii rosii fusesera eliminati de Polonia Varsovia din preliminariile Champions League, Cornel Dinu fusese demis si apoi readus pe banca tehnica si, peste toate, pe 5 octombrie, in timpul unui meci amical, Catalin Hildan, capitanul echipei, deceda in urma unei insuficiente cardiace.

 

Foresta Falticeni ii avea in lot in sezonul 2000-01, printre altii, pe: Robert Nita, Dorin Goian, Dorin Semeghin, Daniel Balan, Cristian Schiopu, Daniel Munteanu, Sergiu Brujan sau Eric Fannis (singurul fotbalist strain din istoria clubului).

 

514482-dinamo-forestaInaintea meciului, cele doua echipe erau despartite de doar un punct in clasament, Dinamo fiind pe locul 5 cu 18 puncte, in timp ce Foresta avea 17 puncte si se situa pe locul 9. Dinamo a condus la pauza cu 3-0 prin golurile lui Tinel Petre (12), Mihalcea (29) si Tames (43). Imediat dupa pauza, in minutul 47, Marius Niculae duce scorul la 4-0 si se contura o victorie la scor pentru dinamovisti.

Robert Nita inscrie in minutul 62 si din acel moment Foresta incepe cea mai cunoscuta rasturnare de scor din istoria recenta a fotbalului romanesc. In interval de doar doua minute, 71 si 73, Pacurar si Botan marcheaza, cel din urma reusind in minutul 82 si golul egalarii. Cu doar un minut inainte de finalul meciului, Nita marcheaza golul de 5-4 si aduce trei puncte nesperate la Suceava.

 

“La 2-0 am plecat de la stadion si le-am transmis baietilor ca-i belesc. Apoi nu-mi venea a crede. Dumnezeu a fost sucevean!” – Eugen Hutu, patronul echipei.

 

Echipa termina pe locul 7 turul campionatului, dar in iarna il vinde pe Nita la Rapid si in retur rezultatele echipei sunt dezamagitoare, Foresta terminand pe locul 13, loc de baraj pentru ramanerea in prima liga. Moldovenii au jucat impotriva celor de la FC Baia Mare, pierzand meciul tur cu 1-0. In meciul retur, de pe Stadionul Areni, Foresta a inceput in forta si conducea cu 2-0 dupa un sfert de ora prin golurile lui Pacurar si Gavrilescu. Baimarenii au redus din diferenta prin golul lui Ciocan din minutul 31 si meciul s-a terminat 2-1, FC Baia Mare reusind promovarea, insa dupa doar cateva zile Heinrich Schorsch, patronul baimarenilor, ii vinde lui Sechelariu locul de Divizia A pentru 1 milion de dolari si astfel FCM Bacau ramane pe prima scena dupa ce pierduse barajul.

Eugen Hutu este acuzat de evaziune fiscala, intra in conflict cu autoritatile locale si muta echipa inapoi la Falticeni la sfasitul sezonului 2001-02, stagiune in care echipa joaca in Divizia B. In sezonul urmator echipa retrogradeaza si din a doua liga si dispare definitiv din fotbalul romanesc.

 

 

 

2 thoughts on “A fost odata Foresta Falticeni

  1. Ce poveste frumoasă !
    De aceea este frumos fotbalul. Dacă ești chibiț, fie ploaie fie vânt sau ger, mergi în tribună de dragul fotbalului.
    Foresta, de atunci, a avut o poveste frumoasă chiar și fără Huțu.
    Au fost perioade când (chiar) îmi plăcea Foresta deși am avut-o ca adversară prin ligile a II-a și a I-a.

    Liked by 1 person

Leave a comment