Ziua în care AC Milan a fost umilită în România. 79 de ani de la marea victorie a Ripensiei

Fotbalul românesc se află în faţa unui nou duel cu AC Milan. Prima vizită a rossonerilor în România s-a dovedit un coşmar pentru formaţia italiană. În urmă cu 79 de ani, Ripensia Timişoara se duela cu milanezii în primul tur al Cupei Europei Centrale. Nimeni nu credea că bănăţenii pot produce marea surpriză.

Ruşinea din Franţa

Vara lui 1938. Echipa naţională a României se întorcea de la Campionatul Mondial din Franţa după o eliminare ruşinoasă în faţa selecţionatei din Cuba. Fotbaliştii români erau puşi la colţ, mai ales că echipa caraibiană a fost învinsă cu 8-0 în următorul meci jucat. Ripensia Timişoara şi Rapid Bucureşti se aflau în acea vară în faţa a două examene importante în Cupa Europei Centrale. Bănăţenii, campionii României, urmau să se dueleze cu AC Milan, în timp ce giuleştenii aveau parte de un adversar redutabil: Ujpest Budapesta.

0,,12950-8682725,00

În lotul deplasat la Mondialul din Franţa s-au aflat 5 jucători de la Ripensia şi 6 de la Rapid. Microbiştii vorbeau de noi umilinţe în cele două confruntări din Europa. Bănăţenii au jucat manşa tur la Bucureşti, pe stadionul „Venus”. Arena din Timişoara, „Electrica”, nu avea gazon, iar în tribune încăpeau doar 1.000 de spectatori. Prea puţin pentru o astfel de confruntare.

3 goluri în 6 minute

Duminică, 26 iunie, pe arena din Splaiul Independenţei au venit puţin peste 30.000 de microbişti. Meciul se juca la o săptămână după ce naţionala Italiei cucerise al doilea titlu mondial. Ce-i drept, în lotul lui Vittorio Pozzo nu se regăsea niciun jucător al rossonerilor, dar fotbalul din Peninsulă era peste cel din România. AC Milan terminase pe locul 3 în sezonul 1937-38, la trei puncte în spatele lui Inter, campioana Italiei.

3

În momentul în care arbitrul Klein din Ungaria a fluierat startul meciului, cei doi antrenori au aliniat următoarele garnituri de start:

RIPENSIA TIMISOARA: Pavlovici – Burger, Chiroiu – Nagy, Kotormàny, Deheleanu – Bindea, Beke, Marcu, Ciolac, Dobay

AC MILAN: Diamante – Perversi, Bonizzoni – Gianesello II, Bortoletti I, Lovetti – Capra II, Antonini I, Boffi, Gabardo, Cossio

2

Istoria jocului s-a scris între minutele 31 şi 37, când Ripensia a marcat de trei ori, golurile fiind înscrise de Marcu (minutele 31 şi 34) şi Ştefan Dobay (minutul 36). Reuşitele au fost foarte bine caracterizate în cartea „Ripensia, nostalgii fotbalistice” (Cristofor Cristi Alexiu). „Bindea trimite o pasă moale care se lungeşte neverosimil ca o macaroană. Marcu, de la 16 metri, o transformă într-o ghiulea, un gol imparabil chiar şi pentru trei portari la un loc – 1-0. Beke expediază o pasă decisivă aceluiaşi Marcu, care nu ezită şi reia în stil european – 2-0. Nu trec nici 60 de secunde şi Bindea trimite din nou lui Marcu, acesta prelungeşte cu capul până la Ciolac, iar de aici mingea ajunge la piciorul lui Dobay, care, din unghi greu, înscrie ca-n vremurile de aur – 3-0”.

Putea să fie 4-0

Italienii se simt umiliţi şi încep să apeleze la durităţi, Vasile Chiroiu şi Deheleanu fiind luaţi la ţintă de jucătorii antrenaţi de Hermann Felsner. Toate atacurile milanezilor erau blocate de apărarea Ripensiei, în timp ce portarul campioanei României a reuşit la rândul său câteva parade de efect. În a doua repriză, spre finalul meciului, Marcu a avut şansa triplei, însă atacantul bănăţenilor bate slab un penalty şi Diamante reţine balonul.

1

A doua zi, Petre Steinbach lăuda prestaţia bănăţenilor în „Universul Sport”. „În meciul de duminică majoritatea timişorenilor au arătat că au fost înmormântaţi prea devreme. Au dovedit în întâlnirea cu AC Milan că sunt încă un nume în fotbalul românesc. Apărînd pe teren foarte bine pregătiţi, au lăsat să se vadă că lustrul de altădată nu a dispărut, le-a rămas destulă ştiinţă a jocului pentru a se menţine încă în frunte”.

Fotbalul românesc, lăudat în Europa

Imediat după meci, jucătorii Ripensiei s-au întors la Timişoara, ca două zile mai târziu să facă deplasarea în Italia. Bănăţenii pornesc tare şi în manşa retur jucată pe Arena Civica, iar Silviu Bidea deschide scorul în minutul 12. Italienii reuşesc să marcheze de 3 ori, ultima reuşită venind dintr-un penalty contestat până şi de presa din Italia. AC Milan era eliminată din Cupa Europei Centrale, Ripensia reuşind să şteargă ruşinea suferită de naţională cu doar o lună înainte. Rapid Bucureşti nu s-a lăsat mai prejos şi feroviarii au eliminat-o pe Ujpest. După ce vicecampioana României pierduse manşa tur, de la Budapesta, cu 1-4, în retur, giuleştenii au reuşit să câştige cu 4-0 şi astfel obţineau biletele pentru sferturile de finală ale Cupei Europei Centrale.

6

Cele două echipe s-au oprit în sferturi, Ripensia a pierdut ambele manşe cu Ferencvaros (4-5, 1-4), în timp ce Rapid era eliminată de Genoa (0-3, 2-1). Presa de pe întreg continentul redescoperea fotbalul românesc. „Intrată cu două echipe în faimoasa Mitropa Cup şi calificată cu amândouă în turul al doilea, România este astăzi ţara spre care Europa se întoarce admirativ, aşa cum n-a făcut-o niciodată”, astfel era văzut fotbalul românesc în vara lui 1938.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s