A marcat primul gol din istoria Mondialelor, a fost prizonier de razboi si s-a bucurat alaturi de francezi la victoria din 1998

Transatlanticul “Conte Verde” pleca din portul Genova, la bord se aflau echipele nationale ale Romaniei si Frantei. Fila calendarului arata 19 iunie 1930, doua zile mai tarziu se imbarcau si belgienii. Toti plecau in aventura vietii lor, insa unul dintre ei va scrie istorie in chiar primul meci al Campionatului Mondial.

 

Jules Rimet venise cu ideea organizarii unui Campionat Mondial, un plan indraznet pentru o perioada romantica a fotbalului. Jucatorii veneau la teren avand parul dat cu briantina, iar prin buzunare mai scapau cate o batista pentru a-si sterge transpiratia. Prima editie urma sa se joace in Uruguay, o tara mult prea indepartata pentru europenii atat de conservatori.

Belgium, France and Romania squads on the _SS Conte Verde_ Les Bleus, Le livre official de l'equipe de France, Author Dominique Grimault, 1997 (2)
Nationalele Belgiei, Frantei si Romaniei pe “Conte Verde”

S-au trimis invitatii pe intreg continentul european, dar s-au lovit de refuz. Prea lunga era calatoria, prea scumpa. Parea ca totul o sa fie sortit esecului. Fotbalistii erau amatori, majoritatea jucand de placere. Cine le-ar da un concediu atat de lung pentru o calatorie spre tinuturi atat de indepartate. Austria lui Meisl a spus pas, la fel a raspuns Italia, Germania, Ungaria, Cehoslovacia sau Spania. Englezii se izolasera de FIFA, astfel ca nici ei nu aveau un raspuns pozitiv. Singurii care au fost dispusi sa vada cum sare mingea dincolo de Oceanul Atlantic au fost francezii, belgienii, romanii si iugoslavii.

France squad, July 13, 1930, World Cup, mex-France 0 Mondial, Hors Serie 14, 1982, La Glorieuse Epopee De la Coupe Du Monde (8)

Pe 3 iulie cele patru echipe europene ajungeau la Motevideo, un oras necunoscut pentru componentii selectionatelor europene. Doua zile mai tarziu zarurile erau aruncate, grupele fusesera trase la sorti. Pe 13 iulie se dadea drumul la treaba. In deschidere se jucau meciurile Franta-Mexic si SUA-Belgia.

La ora 15:00, Domingo Libardi, de-al locului, fluiera inceputul meciului Franta-Mexic. Se juca pe Estadio Pocitos, celalalt meci, care incepea la aceeasi ora, avea loc pe Estadio Parque Central. Trecusera 19 minute din partida, cand Lucien Laurent perfora poarta lui Oscar Bonfiglio. “Cand am marcat m-am bucurat, la fel cum face orice atacant. Pe moment nu realizasem ca marcasem primul gol din istoria Campionatelor Mondiale. Am batut din palme, ne-am felicitat si am continuat meciul.”.

July 13, 1930, World Cup, France 4-Mexico 1 L_Equipe, L_Equipe de France de Football, la Belle Histoire (6)

Bucuria a fost scurta, Alex Thepot, portarul francezilor, este facut KO de un adversar si paraseste terenul clatinandu-se. Nu existau schimbari pe atunci, astfel ca s-a improvizat. Augustin Chantrel, mijlocasul dreapta, trecea intre bututi, iar Franta avea un om mai putin pe teren. Asta nu i-a descurajat pe jucatorii lui Raoul Caudron. 4-1 a fost scorul final si nationala “Cocosului Galic” debuta perfect la prima editie de Campionat Mondial.

3179038931590701

Lucien Laurent juca pentru Sochaux si avea un statut special la locul de munca. Isi lua salariul de la fabrica Peugeot, unde era incadrat ca “fotbalist-muncitor”. In Uruguay venise alaturi de fratele sau mai mare, Jean, amandoi primind concediu pentru a face deplasarea. Dupa turneul final din 1930, Lucien Laurent s-a intors in Franta si si-a continuat cariera la Sochaux. Pana in 1932 a umblat cu dubla calitate de “fotbalist-muncitor”, cand s-a transferat la Club Francais si a semnat primul contract de profesionist.

A mai dat cu piciorul in minge si pe la CA Paris, Mulhouse sau Rennes, in timp ce pentru nationala Frantei a mai bifat cateva meciuri, 10 la numar, si i-a dat un gol Angliei, la un an de la reusita de pe Estadio Pocitos. Razboiul l-a gasit la Besancon RC, unde juca si antrena, ajunsese deja la 32 de ani. A lasat balonul pentru arma, dar nu a luptat prea mult. Trei ani de zile a stat intr-un lagar pentru prizonierii de razboi. In toti acesti ani s-a gandit doar la fotbal, la golul marcat la Montevideo, doar asa putea sa reziste. Nazistii ii confiscasera totul, pana si tricoul in care jucase la Mondialul din 1930.

Pacea a venit si Lucien si-a deschis o mica berarie in Besancon. Mai antrena o grupa de juniori, mai dadea un sfat, iar uneori mai juca pentru echipa de old-boys a orasului. In 1998, la 90 de ani, a fost pe Stade de France ca sa-i vada pe francezi cum castiga Cupa Mondiala. Era ultimul supravietuitor al echipei din 1930.

Pe 11 aprilie 2005, la 97 de ani, Lucien Laurent pleca sa se reintalneasca cu baietii din 1930. Ii revedea pe Alex Thepot, Ernest Libérati, cel care ii pasese la gol, sau pe capitanul echipei, Alexandre Villaplane, executat in ’44 pentru colaborationism cu Gestapo.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s