In numele fratelui

Argentinienii cantau in tribune, doar era prima data cand organizau un turneu final de Campionat Mondial. Inaintea fiecarui meci, dreptunghiul verde se umplea de papelitos. Nimic nu putea sa le rapeasca bucuria de a castiga pentru prima oara trofeul.

 

Echipa condusa de Cesar Luis Menotti pornise cu dreptul turneul. Maghiarii au incercat sa dea lovitura, dar s-au trezit invinsi de gazde. Printre eroi, un mustacios parca scos din filmele cu pirati, Leopoldo Luque, pe numele sau. In al doilea meci, Argentina intalnea Franta lui Platini si a lui Lacombe, omul care inscrisese in secunda 36 in prima partida a turneului.

0010826906Daniel Passarella deschide scorul, din penalty, in minutul 45, dar Platini egaleaza dupa un sfert de ora. E momentul lui Luque sa iasa in evidenta, Osvaldo Ardiles ii paseaza la marginea careului si mustaciosul marcheaza in mare stil, cu un voleu demn de Estadio Monumental. Delir printre spectatori, dar si printre jucatori.

Pe finalul meciului, Luque cade si se accidenteaza grav la cot. Doctorii ii spun ca nu poate sa continue jocul, dar fotbalistul nici nu vrea sa auda. “Continui sa joc ca oamenii din Santa Fe sa vada ca sunt bine.”. In dimineata meciului, familia lui Luque venea spre Buenos Aires, dar pe Ruta Panamericana, cu doar 20 de kilometri inainte de intrarea in oras se produce un accident. Fratele lui Luque, Oscar Fernando, intra cu masina intr-un camion si murea pe loc.

Dupa meci, fotbalistul argentinian este dus la spital pentru un consult, accidentarea il putea face sa nu mai joace la turneul final. Cu coada ochiului isi vede parintii si crede ca au venit ca sa vada daca e totul bine, dar stirea il paralizeaza. Fratele sau de 24 de ani parasise aceasta lume chiar inaintea inceperii meciului cu Franta. “Am vrut sa nu mai joc”, declara Luque intr-un interviu acordat ziarului La Arena.

Accidentarea nu s-a dovedit chiar asa de grava cum se credea, insa tot urma sa piarda doua meciuri. Luque merge sa-si inmormanteze fratele si se intoarce in cantonamentul echipei nationale. La patru zile de la tragedia care lovise familia fotbalistului, Argentina juca ultimul meci din grupa, impotriva Italiei. Inaintea meciului, cei 22 de fotbalisti tin un moment de reculegere. Lacrimile sunt grele.

724758-world-cup-fixesLuque revine in meciul cu Brazilia, temperatura Mundialului creste, insa cele doua termina la egalitate, 0-0. Urma meciul cu Peru, argentinienii aveau nevoie de goluri multe, iar legenda spune ca s-a umblat putin la adversari. 6-0 pentru Argentina, doua goluri fiind inscrise de Luque si cateva tone de cereale plecau spre Lima, din nou conform legendei.

Pe 25 iunie 1978, pe Estadio Monumental, Argentina juca impotriva Olandei in finala Campionatului Mondial. A fost clipa de glorie a lui Mario Kempes, marcator a doua goluri, iar sud-americanii cucereau Cupa Mondiala dupa o victorie cu 3-1. Daniel Passarella ridica trofeul deasupra capului, langa el, cu numarul 14 pe tricou, Leopoldo Luque este paralizat, bucurie si tristete se pot citi pe chipul sau. Prinde si el trofeul, il ridica spre cer si cauta un punct fix, o stea. In memoria fratelui plecat prea devreme, Luque isi spune ca pentru sine, “e si cupa ta, hermanito”.

Advertisements

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s