Au fondat un club, au jucat la Venus si au luptat in razboi. Povestea fratilor Valcov

Undeva langa Opera Romana, in anii ’30, se afla un stadion, arena celor de la Venus Bucuresti sau “Negrii din Splai”. Daca inchizi ochii, pentru o secunda, vei putea auzi harmalaia specifica meciurilor de fotbal din perioada interbelica. Din zecile de nume scandate, unul se repeta de trei ori. Valcov, al celor trei frati veniti de peste Prut ca sa joace fotbal in tricoul faimoasei echipe bucurestene.

 

Cativa pusti pun bazele unui club de fotbal

Poveste celor trei frati fotbalisti din istoria lui Venus Bucuresti incepe in Bolgrad, un mic orasel aflat azi in Provincia Odessa, din Ucraina. Cand cei trei s-au nascut, orasul facea parte din Imperiul Tarist, insa in trecut apartinuse de Romania, la fel cum se va mai intampla si intre 1918 si 1940 si mai apoi, pentru scurt timp, intre 1941 si 1944.

Primul a fost Nicolae, insa in fotbal va ramane cunoscut drept Colea Valcov, in 1909. Un an mai tarziu s-a nascut Petea, in actele oficiale fiind trecut ca Petre. In 1913 a venit pe lume si Volodea, ultimul din tripleta care va face istorie in fotbalul interbelic. Cei trei, alaturi de inca un frate al lor, Vasile, erau mai mereu pe maidan, ca sa-l vada pe mingicarul fugit de bolsevism, Pantelimon Sabatin. Rusul i-a luat imediat pe langa el pe tinerii care doreau sa bata mingea si i-a invatat tot ce stia. Nu mult le-a luat pana au infiintat o echipa de fotbal, “Viteaz”, club care-si va schimba repede denumirea in Mihai Viteazul Chisinau.

manifestare_sportiva_la_chisinau-_echipele_de_fotbal_sporting_si_mihai_viteazul_din_chisinau-_img_0044Joaca copiilor preotului Valcov devenea serioasa, cu trecerea timpului echipa incepea sa fie luata in serios. In sezonul 1926-27, Mihai Viteazul Chisinau castiga campionatul regional si se califica la turneul final al Diviziei A, campionatul national de atunci. In faza preliminara, echipa din Chisinau trece cu 6-0 de Maccabi Cernauti, dar se vede invinsa de Unirea Tricolor, meciul dintre cele doua avand nevoie de o rejucare, primul terminandu-se la egalitate, 4-4. Bucurestenii, a doua zi, in rejucare sunt mai proaspeti si castiga cu 3-1, calificandu-se in semifinalele turneului.

Un an mai tarziu, Mihai Viteazul Chisinau ajunge pana in semifinale, dar sunt batuti de viitori campioni nationali, Coltea Brasov, cu 6-4. Pana in penultimul act, victimele fusesera Concordia Iasi (9-1) si Polonia Cernauti (5-2). In sezonul 1929-30, echipa repeta performanta, ajungand din nou in semifinale, unde vor fi eliminati de Juventus Bucuresti, viitoarea campioana nationala.

 

Fratii Valcov atrag atentia cluburilor bucurestene

Venus Bucuresti trece Prutul, pe atunci nu exista granita intre frati, si joaca o serie de meciuri amicale. Printre adversare se numara si Mihai Viteazul Chisinau, echipa redutabila a timpului si in care straluceau fratii Valcov. Colea era deja in vizorul Sportului Studentesc, dar le zice pas si isi atrage oprobiul si o suspendare din partea lui Octav Luchide. Bucurestenii de la Venus sunt impresionati de tripleta Valcov si demareaza imediat negocierile.

Vremurile erau altele, transferurile nu se puteau face la fel de usor ca astazi. Daca plecai dintr-un oras in altul ca sa joci fotbal, echipa care te cumpara trebuia sa-ti asigure o locuinta, dar si un loc de munca. Cei de la Venus s-au multumit doar cu semnaturile celor trei frati, abia dupa cateva luni acestia ajungand in Bucuresti. Octav Luchide, secretar al clubului Sportul Studentesc, afland de demersurile Venusului a incercat sa stopeze tranzactia. A incercat tot posibilul, dar lovindu-se de refuzul lui Colea de a semna cu Sportul, Luchide si-a folosit influenta si l-a suspendat pe jucator. Colea Valcov a putut sa imbrace, in mod oficial, tricoul lui Venus abia in 1931.

 

Campionii Romaniei

1936_fratii_valcov_la_bucuresti_1936-1937_colea_volodea_si_petea-_img_004610 iulie 1932. Venus Bucuresti castiga cu 3-0 in fata lui U.D. Resita si bucurestenii obtin al patrulea titlu de campioni ai Romaniei. Cei trei frati Valcov erau pe teren si se bucurau de acest succes, primul din carierele lor de fotbalisti. Colea si Volodea marcasera cate un gol in aceasta finala. Dupa nici un an de la aceasta izbanda, Petea este chemat la echipa nationala si debuteaza in meciul Romania-Bulgaria, de pe Stadionul ONEF, din Cupa Balcanica. Tricolorii castiga cu 7-0, iar Petea Valcov marca doua goluri, el fiind cel care deschisese scorul in minutul 11. Joaca si in a doua partida, impotriva Greciei, dar lipseste din meciul cu Iugoslavia, fiind inlocuit cu Nicolae Covaci. Petea a fost singurul fotbalist al Venusului prezent pe teren la una dintre cele mai mari izbanzi ale fotbalului romanesc interbelic, castigarea Cupei Balcanice din 1933.

Pe arena din Splai, Venusul zboara si castiga un nou titlu in sezonul 1933-34. Fratii Valcov sunt titulari in marea echipa bucuresteana, avandu-i colegi pe Jean Lapusneanu, Constantin Stanciu, Gheorghita Albu, Alfred Eisenbeisser sau Andrei Barbulescu. Bucurestenii invinsesera in finala atat in tur, cat si in retur pe Ripensia Timisoara (3-2 si 5-3), sapte dintre cele opt goluri fiind marcate de cei trei frati: Petea-doua goluri, Volodea-trei si Colea-doua.

La sfarsitul acestui sezon, Volodea pleaca de la Venus Bucuresti si paraseste fotbalul din cauza unor probleme pulmonare. In 1952, la doar 39 de ani va deceda din cauza complicatiilor provocate de tuberculoza.

 

Colea si Petea servesc tara in razboi, doar unul se mai intoarce

La sfarsitul sezonului 1936-37, Venus Bucuresti castiga un nou titlu de campioana a Romaniei. Lupta a fost si mai inversunata ca pana atunci, echipa care termina pe primul loc urma sa reprezinte Romania in Cupa Europei Centrale. Petea Valcov se clasa pe locul doi in topul golgeterilor, cu 17 goluri marcate, cu patru mai putin decat liderii Stefan Dobay si Traian Iordache.

La un an de la acest moment, in 1938, Colea Valcov pleaca de la Venus Bucuresti la Telefon Club Bucuresti, ca mai apoi sa ajunga la Turda Bucuresti, echipa de la care se va retrage in 1942. La “negrii din Splai” mai ramanea doar Petea.

silviu-cu-venusIn 1939 si 1940, Venus Bucuresti, cu Petea Valcov pe teren, castiga alte doua titluri de campioana a Romaniei, ultimele din istoria clubului. In Europa, dar si in Romania apareau norii negrii ai razboiului. Atat Colea, cat si Petea se inroleaza in armata, cu toate ca ar fi putut sa scape de recrutare. Pe 16 noiembrie 1943, la doar 33 de ani, Petea murea pe front, in Stepa Calmuca. Era al doilea fotbalist care jucase in echipa nationala a Romaniei si care murise in timpul razboiului, dupa Petre Sucitulescu, in 1941.

Colea Valcov s-a intors teafar de pe front, luptase atat dincolo de Prut, cat si pana in Muntii Tatra. La sfarsitul razboiului avea 36 de ani si incepe sa antreneze, in perioada 1947-1950, Colea s-a ocupat de mai multe ori de echipa nationala a Romaniei, dar si de Steaua Bucuresti, Juventus Bucuresti, Dinamo Bucuresti, Politehnica Iasi sau Politehnica Timisoara. Numele Valcov a fost dus mai departe de cei doi baieti ai sai, Nicolae Valcov si Alexandru Valcov. Primul a jucat la juniorii lui Venus U.C.B., in timp ce al doilea a evoluat la Dinamo Obor, alaturi de care a jucat in finala Cupei Romaniei din 1960, si la Politehnica Timisoara.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s