Gluma care i-a adus moartea

Usa magazinului de bijuterii este trantita de perete si trei barbati intra cu gulerele trenciurilor ridicate. Unul dintre acestia striga: “Mainile sus! Asta e un jaf.”. Propietarul magazinului scoate o pusca si trage. Glontul isi atinge tinta, pieptul unuia dintre cei trei barbati. Cazut, acesta apuca doar sa mai spuna, “a fost o gluma, a fost doar o gluma…”.

 

Ca intr-un film al reconstituirii, imaginile incep sa se deruleze prin fata ochilor celui cazut. La 19 ani debuta in Serie C, la Pro Patria, echipa unde facuse si primii pasi in fotbal. Stralucea la mijlocul terenului, era un box-to-box, in termenii fotbalistici ai zilelelor noastre, italienii ii spuneau simplu, mediano. Filmul continua, ii apare in fata ochilor chipul lui Tommaso Maestrelli, omul care ii va marca in mod categoric viitorul sau fotbalistic.

Mister Maestrelli il aduce la Foggia, in 1969, dar cei doi lucreaza doar un sezon pe Stadio Pino Zaccheria. Retraieste bucuria promovarii in Serie A, ii revede pe suporterii care ii scandau numele la sfarsitul acelui sezon, vuietul il aude distant, “Re Cecconi, Re Cecconi!”. Maestrelli pleaca la Lazio imediat, dar cei doi se vor reintalni.

11r8ahgVara lui 1972, drumul spre Roma si semnarea contractului. Alte mici fragmente, dar atat de importante. Se reintalneste cu Maestrelli si se pun pe treaba. Lazio tocmai promovase din Serie B, dar porneste ca din pusca in prima liga. Filmul ajunge la un moment greu, 20 mai 1973. Napoli castiga cu 1-0 si fanii biancocelestilor sunt in lacrimi, Juventus castiga campionatul si Lazio termina pe locul trei, la doua puncte de noii campioni.

Ce echipa frumoasa, dar nebuna. Giorgio “Long John” Chinaglia, englezul Giuseppe “Pino” Wilson sau politicianul Luigi Martini. Erau doua bande in acelasi vestiar, unii ii tineau partea lui Chinaglia, ceilalti erau ai lui Martini. Printre antrenamente, cele doua gasti se mai impungeau, cu pumnii, picioarele, cutite, sabii sau pistoale. La ora meciului cele doua grupari o puneau de-o pace temporara si erau uniti. Razboiul civil reincepea cand arbitrul fluiera finalul meciului.

1453106561ceccoFilmul ajunge la capitolul 1974, Lazio castiga campionatul, chiar in fata lui Juventus. Nebunia se declanseaza. Rebelii erau campionii Italiei, eroul fiind Maestrelli. El i-a tinut in frau pe jucatori, lui Chinaglia ii spunea ca este cel mai bun jucator al echipei, apoi se ducea la Martini si ii spunea acelasi lucru. Doar asa ii putea avea in mana, iar conflictul dintre cele doua tabere nu escalada. Erau in stare sa se omoare intre ei. In tot acest timp, Luciano Re Cecconi era creierul echipei.

Cerul lazialilor se intuneca. Filmul barbatului de pe podea incepe sa prinda accente de drama. Tommaso Maestrelli incepe sa sufere, doctorii pun un verdict greu, tumoare maligna si doar trei luni pana la intalnirea inevitabila cu sfarsitul. Incearca un tratament experimental care pare sa dea roade. Revine pe banca lui Lazio, dar grupul se destramase. Chinaglia plecase in State, la New York Cosmos. Pe 2 decembrie 1976, Lazio mai primeste o lovitura. Maestrelli moare, pierduse lupta cu cel mai dur adversar, cancerul.

Barbatul de pe podeaua magazinului, Luciano Re Cecconi apuca sa mai spuna doar “a fost o gluma, a fost doar o gluma”. L’Angelo Biondo (ingerul blond) pusese la cale o farsa alaturi de un prieten si de colegul sau de echipa, Pietro Ghedin. Cei trei urmau sa intre in magazinul de bijuterii al lui Bruno Tabacchini si sa-l pacaleasca ca l-au calcat hotii. Propietarul fusese jefuit cu doar cateva saptamani inainte, asa ca era usor de speriat. Glontul l-a lovit in piept pe Re Cecconi, iar 30 de minute mai tarziu era declarat mort. Tabacchini a fost achitat, dar filmul se termina pe podeaua rece a unui magazin. Era seara zilei de 18 ianuarie 1977. In mai putin de o luna, Lazio pierdea doi dintre oamenii cheie ai titlului castigat in vara lui 1974.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s