Debutul lui Venus Bucuresti in Cupa Mitropa

Cupa Mitropa sau Cupa Europei Centrale era in perioada interbelica cea mai importanta competitie intercluburi. Desi fusese infiintata in 1927, Romania a fost acceptata abia dupa 10 ani, Octav Luchide fiind cel care a insistat ca tara noastra sa aiba o reprezentanta. Venus Bucuresti a debutat in vara lui 1937 in Cupa Mitropa si a infruntat-o pe Ujpest.

 

Ce era Cupa Mitropa?

meislCompetitia a fost creata de Hugo Meisl (foto), selectionerul Austriei, si dorea sa atraga la start cele mai bune cluburi din Europa Centrala. In prima faza erau acceptate cate doua echipe din Austria, Ungaria, Cehoslovacia si Iugoslavia. Prima editie s-a disputat in 1927 si a fost castigata de Sparta Praga. Doi ani mai tarziu, in 1929, Iugoslavia iese din competitie si este inlocuita de Italia. Dictatura regala impusa de Regele Alexandru a facut ca echipele iugoslave sa fie excluse, un alt motiv fiind si infiintarea Seriei A.

In 1934, Cupa Mitropa s-a extins, nu prin primirea unor noi tari, ci prin dublarea numarului de echipe participante, astfel ca la start erau inscrise 16 echipe. Doi ani mai tarziu, Elvetia primeste dreptul de a-si inscrie patru echipe, iar un an mai tarziu, in 1937, Romania si Iugoslavia intrau si ele in competitie, amandoua cu doar o singura echipa inscrisa.

La editia din 1937 a Cupei Mitropa au participat urmatoarele echipe: Bologna, Genoa, Lazio (Italia), Admira Viena, FK Austria Viena, FC First Viena (Austria), Ferencvaros, Ujpest, MTK Budapesta (Ungaria), Sparta Praga, Slavia Praga, SK Prostejov (Cehoslovacia), Grasshopper Zurich, Young Fellows Zurich (Elvetia), Gradjanski Zagreb (Iugoslavia) si Venus Bucuresti (Romania).

 

Venus Bucuresti debuteaza in Cupa Mitropa

platkoVenus Bucuresti era proaspata campioana a Romaniei, dupa ce castigase titlul in fata Rapidului. Adversara din optimile de finala era Ujpest Budapesta, echipa care terminase pe locul 3 in prima liga din Ungaria. Bucurestenii erau condusi de pe banca de Ferenc Platko (foto), fost jucator, dar si antrenor la FC Barcelona. Ungurul ii avea la dispozitie pe toti jucatorii, plus cele doua achizitii facute in acea vara. Vasile Gain si Silviu Ploesteanu fusesera transferati de la U Cluj, iar debutul celor doi fotbalisti s-a petrecut cu ocazia meciului tur cu Ujpest.

Maghiarii aveau o echipa puternica si erau cunoscuti in fotbalul romanesc datorita disputarii unui turneu amical cu doar cateva saptamani inainte de meciul din Cupa Mitropa. Printre echipele intalnite de Ujpest s-a aflat si Rapid Bucuresti, vicecampioana Romaniei, feroviarii pierzand cu 0-4.

meciPrimul meci s-a disputat pe 13 iunie, pe Stadionul Venus, in fata a peste 20.000 de spectatori. Prima repriza a fost una echilibrata, ambele echipe avand destule sanse de a marca, iar la pauza, Ujpest intra in avantaj, scorul fiind de 1-2 pentru maghiari. Imediat dupa pauza, venusistii reusesc 15 minute foarte bune si intorc scorul prin golurile lui Silviu Ploesteanu si Lucian Gruin. Pe langa cele doua goluri, bucurestenii au mai ratat alte doua ocazii imense prin Bodola si Petea Valcov. Ungurii au egalat, dar Venus a preluat din nou conducerea dupa un gol al lui Humis, tot el fiind si marcatorul primului gol al bucurestenilor.

Ujpest a egalat, din nou, dupa doar un minut, acesta fiind momentul psihologic al meciului, iar pana la final, Venus mai primeste inca doua goluri si pierde cu 4-6. Printre vinovatii acestei infrangeri au fost Carol Burdan, portarul echipei, si Gheorghita Albu. Primul gafase la cel putin trei dintre golurile maghiarilor, in timp ce Albu jucase mult sub valoarea lui. O alta greseala fusese comisa de Platko, antrenorul Venusului il folosise pe Vasile Gain intr-o pozitie mai defensiva, cu toate ca acesta jucase pe un alt post la U Cluj.

 

Ferenc Platko si Carol Burdan sunt dati afara de la echipa

La o zi dupa disputarea meciului, conducerea clubului a trimis un comunicat catre ziarele centrale. Mai jos redam continutul acestuia:

Ca urmare a esecului pe care echipa “Venus” l-a inregistrat in matchul cu “Ujpest”, jucat in cadrul Cupei Europei Centrale, conducerea gruparei noastre a hotarat pe de o parte sa nu mai prelungeasca contractul expirat al jucatorului portar Burdan I. Carol, iar pe de alta parte sa rezilieze imediat contractul antrenorului Platko Francisc, care cu vadita rea intentie si contra dispozitiunilor categorice a conducerei a format astfel echipa “Venusului” contra “Ujpestului” incat a dat nastere la cele mai legitime suspiciuni.

In afara de aceasta numitul antrenor a pretins suma de lei 70.000 jucatorului Bodola Iuliu si gruparii C.A.O. drept comision sub cuvant ca a staruit la aducerea acestui jucator in gruparea “Venus”.

Deasemenea susnumitul antrenor a pretins sub diferite forme avantagii si dela alti coechipieri ai gruparii “Venus” cari urmau a fi introdusi in echipa.

Pentru toate aceste motive antrenorul Platko Fr. va fi trimis si in judecata forurilor federale.

Presedintele gruparii “Venus” general Gabriel Marinescu

Vicepresedinte: av. Al. Eladescu” (sursa: ziarul Adevarul, nr. 16.372, 16 iunie 1937)

 

La Budapesta, Venus avea sanse reduse de reusita, insa bucurestenii incep bine partida, dar dupa 15 minute de superioritate, jucatorii lui Ujpest isi intra in mana si inscriu de trei ori pana la pauza. Humis inscrie in a doua repriza, dar maghiarii mai marcheaza un gol si partida se termina cu victoria lui Ujpest cu 4-1. Venus era eliminata cu scorul de 5-10 la general. In sferturile de finala, maghiarii sunt eliminati de Austria Viena, cu toate ca erau vazuti ca favoriti sa ajunga in finala competitiei.

 

Alte rezultate ale echipelor romanesti in Cupa Mitropa

1938

Optimi de finala

Ujpest-Rapid Bucuresti 4-1, 0-4

Ripensia Timisoara-AC Milan 3-0, 1-3

Sferturi de finala

Ferencvaros-Ripensia Timisoara 5-4, 4-1

Genoa-Rapid Bucuresti 3-0, 1-2

 

1939

Sferturi de finala

Venus Bucuresti-Bologna 1-0, 0-5

 

1940

Sferturi de finala

MTK Budapesta-Rapid Bucuresti 1-2, 0-3

BSK Belgrad-Venus Bucuresti 1-0, 3-0

Semifinale

Gradanski Belgrad-Rapid Bucuresti 0-0, 0-0, 1-1, Rapid Bucuresti s-a calificat in finala dupa o tragere la sorti, insa ultimul act nu s-a mai disputat din cauza celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s