Ne-am uitat gloriile?

Azi este ziua de nastere a lui Marcel Raducanu. E domnul care uneori mai intervine telefonic, din Germania, si isi exprima parerea despre fotbalul din Romania. Are o scoala de fotbal in Dortmund, pentru ca prin anii ’80 a jucat la Borussia Dortmund. Este posibil ca azi sa nu citesti prea multe articole despre el si este posibil nici ca pe pagina de Facebook a Stelei sa nu vezi nimic despre cel care era poreclit “Samantha”. In goana dupa click-uri si rating stergem trecutul si ne focusam pe un prezent saracacios. In ziua in care Steaua Bucuresti juca impotriva lui FC Zurich, echipa de liga a doua, se aniversau 45 de ani de cand echipa din Ghencea o invingea pe FC Barcelona pe Nou Camp. Da, ai citit bine, candva echipele din Romania aveau rezultate importante in Europa.

Cu o zi inainte, pe 19 octombrie, s-au aniversat 33 de ani de cand Dinamo Bucuresti invingea cu 3-0 pe Hamburg, detinatoarea trofeului Cupei Campionilor Europeni la acea ora. Ghici ce? Nicaieri nu s-a scris un rand despre asta, ce mai conteaza trecutul. E mult mai important ce spune Gigi Becali, ce face Harlem Gnohere sau ce au mai scris fotbalistii pe vreo retea de socializare. Presa sportiva din Romania, in proportie covarsitoare, este ahtiata dupa cancan, dupa stiri superficiale.

Sa revenim. Gloriile nu sunt respectate in Romania, de multe ori sunt uitate. E mult mai importanta declaratia lui Adi Popa de dupa un egal cu FC Zurich. Pustiul care tine cu Steaua e mai interesat de asta. Nu e vina lui ca nu stie cine a fost Marcel Raducanu, Mihai Majearu sau Ion “Top” Voinescu. Vina e a celor care il bombardeaza doar cu actualul efemer si se ascund in spatele unui “asta cer cititorii”. Nu, nu asta iti cer cititorii, cu asta i-ai invatat, domnule ziarist. Cum poti sa te numesti jurnalist sportiv cand publici stiri legate de postarile unor “oameni de fotbal” de pe retelele de socializare? Scriitorasule, ai auzit de Ioan Chirila, Eftimie Ionescu, Radu Urziceanu, George Stanca, Fanus Neagu, Radu Cosasu sau Ion Baiesu? Nu ne respectam gloriile si asta nu se intampla doar in fotbal, societatea intreaga isi mai aduce aminte de marii oameni ai Romaniei doar atunci cand ne parasesc. RIP-ul e la moda pe Facebook.

Advertisements

2 comments

  1. frumos că te gândești la ei. Un ziar este în primul rând reflectarea realității. Cum trebuie să facă rating, se ocupă de marele personaj al fotbalului stelist, pe nume de alint Jiji. Dar poate sugerezi lui Oprișan ca în loc de legendele lui de pe vremea străbunicilor prințului Charles să se ocupe de personajele sau meciurile de referință din istoria noastră și poate că nici ele nu merită mare lucru. Răducanu a părăsit Steaua pentru a se stabili în Germania, dar nu ne-am fi uitat la el dacă nu marca împotriva Angliei. 3 goluri în 18 meciuri ale naționalei nu sunt o mare realizare, 94 goluri în divizia A este ceva și ar mai fi marcat destule dacă nu pleca. La Dortmund înțeleg că i-a salvat de la retrogradare în 1986, deci suporterii de atunci își amintesc de el. Cum am apreciat mereu pe cei care au părăsit țara, cred că îl băgăm prea mult în seamă pe Marcel. Dacă vrei să redescoperi ceva, caută dubla victorie a Stelei din 1971, împotriva Barcelonei. Chiar dacă spaniolii nu erau atât de mari ca astăzi, eliminarea lor a fost o surpriza, românii având o prezență modestă în cupele europene până în 1983 și poate nici atunci suflarea microbistică europeană nu a băgat Craiova prea mult în seamă. Ți a mai fost un meci mare, Dinamo – Inter 1-0 in 1965

    Like

  2. La Barcelona era si un sezon de tranzitie, daca nu ma insel in vara lui 1971 venise Rinus Michels la echipa. Am citit cronicile de la ambele meciuri cu Barcelona si jurnalistii spanioli au avute cuvinte de lauda la adresa stelistilor.
    In 1966 a invins Dinamo cu 2-1 pe Inter, mai jucasera cu ei si cu an inainte, dar a fost macel la Milano, 6-0 pentru Inter daca nu ma insel.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s