Blatul din Vinerea Mare

In ziua de azi se vorbeste din ce in ce mai des de o mafie a pariurilor, oameni dispusi oricand sa castige bani prin manipularea rezultatelor sportive. Problema nu este una recenta, insa unul dintre primele scandaluri legate de pariuri a aparut acum mai bine de un secol. Se intampla pe 2 aprilie 1915, in Vinerea Mare. Manchester United o infrunta pe Liverpool, pe Old Trafford, dar rezultatul meciului se stia deja.

 

Sapte fotbalisti gata de un compromis

manSezonul 1914-15 din campionatul englez s-a jucat intr-un moment in care intreaga Europa era angrenata in luptele din Primul Razboi Mondial. Era cunoscut faptul ca aceasta editie va fi ultima pana la terminarea conflagratiei. Multi dintre fotbalistii englezi se inrolasera deja si se aflau pe campurile de lupta. Cei care au decis sa ramana si sa joace erau constienti ca aceste meciuri pot fi ultimele din cariera.

Manchester United era in lupta pentru evitarea retrogradarii, in timp ce Liverpool se afla pe o pozitie calduta la mijlocul clasamentului. Problema nu era daca “diavolii rosii” vor retrograda, inca din martie 1915 era clar ca sezonul urmator va fi anulat si astfel ca fotbalistii celor doua echipe vor pierde o sursa importanta de venit. Toata atentia publica era atintita pe campurile de razboi, asa ca cine ar fi fost atent la ce se intampla la un meci de fotbal.

_82079555_compo_getty
Thomas Fairfoul, Tom Miller, Bob Pursell si Jackie Sheldon

Sandy Turnbull, Arthur Whalley, Enoch West (toti trei de la Manchester United) si Jackie Sheldon, Tom Miller, Bob Pursell si Thomas Fairfoul (toti patru de la Liverpool) erau fotbalistii care au pus la cale unul dintre primele blaturi din istoria fotbalului. Rezultatul final al meciului trebuia sa fie 2-0 in favoarea “diavolilor rosii”, cota pentru acest eveniment fiind de 7 la 1 (cota 8).

18.000 de spectatori au venit pe Old Trafford pentru a vedea confruntarea dintre cele doua echipe rivale. Scenariul dorit de cei sapte fotbalisti a iesit perfect, Manchester United castigand cu 2-0 printr-o dubla marcata de George Anderson. Arbitrii si cativa ziaristi au inceput sa aiba ceva suspiciuni in momentul in care au vazut ca jucatorii lui Liverpool nu prea sunt dispusi sa joace. Mai mult decat atat, “cormoranii” au ratat doua lovituri de la 11 metri, ultima fiind la un pas sa strice scenariul celor sapte. Fred Pagnam a lovit bara transversala, iar jucatorii lui Liverpool implicati in blat l-au admonestat pe teren.

 

Pedeapsa Federatiei, suspendare pe viata

Federatia engleza a inceput imediat o investigatie si au aflat cine sunt vinovatii pentru aranjament. Jackie Sheldon, capitanul lui Liverpool, a fost considerat initiatorul blatului, acesta jucand in trecut si pentru Manchester United. In urma audierilor s-a aflat ca cei sapte fotbalisti s-au intalnit in repetate randuri intr-un pub. Un alt aspect a fost acela ca George Anderson, marcatorul celor doua goluri, nu participase la aceste discutii, in timp ce Fred Pagnam a depus marturie impotriva colegilor sai de echipa, declarand ca a vrut sa inscrie din lovitura de la 11 metri doar pentru a le da peste cap planurile blatistilor.

Pe 27 decembrie 1915, la peste opt luni de la blatul de pe Old Trafford, au fost anuntate si sanctiunile. Toti cei sapte fotbalisti au primit o suspendare pe viata din activitatea sportiva, insa scorul meciului a fost omologat, nici un oficial al celor doua cluburi nu fusese implicat in aranjament. Cele doua puncte obtinute i-au ajutat pe “diavolii rosii” sa nu retrogradeze. Chelsea a picat in a doua liga, avand cu un punct mai putin, insa au fost reprimiti in sezonul 1919-20, cand campionatul a fost reluat, datorita faptului ca numarul de echipe crescuse de la 20 la 22.

c_71_articles_72991_bodyweb_detail_0_imageOficialii federatiei erau dispusi sa-i ierte pe fotbalisti, conditia era ca acestia sa se inroleze si sa lupte in razboi. In afara de Enoch West (foto), toti ce sase s-au inrolat si au participat la Primul Razboi Mondial. West a decis sa lupte in instanta impotriva federatiei, insa procesul intentat pentru defaimare a fost pierdut. Abia in 1945 i-a fost ridicata suspendarea, insa nu mai putea sa joace din cauza varstei, West avea deja 59 de ani.

Ancheta federatiei a aratat ca George Anderson nu participase la blat, insa in 1917 a fost implicat intr-un alt scandal legat de aranjamente. A fost suspendat pe viata, dupa un meci Manchester United-Burnley, insa a primit si o sentinta de opt luni de inchisoare. Nu a mai revenit in fotbal, chiar daca la momentul scandalului avea doar 26 de ani.

 

Turnbull si-a dat viata pentru tara

sandy-turnbullSandy Turnbull (foto) debutase in fotbalul englez la Manchester City, in 1902. Trei ani mai tarziu a fost suspendat, alaturi de toti colegii sai de la echipa, dupa ce City ii platise ilegal pe fotbalisti, regulile amatorismului erau extrem de importante in acele vremuri. Dupa ce i-a fost ridicata suspendarea, Turnbull s-a transferat la Manchester United, aici jucand 220 de meciuri, in care a marcat de 90 de ori. Pe 19 februarie 1909, in meciul in care a fost inaugurat Stadionul Old Trafford, Turbull a inscris primul gol din istoria arenei intr-un meci Manchester United-Liverpool 3-4.

S-a inrolat in “Batalionul fotbalistilor” si a luptat in Europa de Vest pentru a putea sa joace fotbal din nou. Visul sau nu s-a mai indeplinit, Turnbull fiind ucis pe 3 mai 1917, in Batalia de la Arras. Trupul sau nu a putut fi recuperat, numele sau fiind trecut pe o placa comemorativa amplasata in orasul francez, loc unde si-au pierdut viata peste 150.000 de soldati britanici. Avea doar 32 de ani.

 

Ceilalti cinci fotbalisti s-au intors teferi din razboi.

Arthur Whalley a revenit la Manchester United, unde a mai jucat un sezon (1919-20). Apoi a mai jucat la Southend United, Charlton Athletic, Millwall si Barrow.

Jackie Sheldon a mai jucat doua sezoane pentru Liverpool, fiind obligat sa se retraga din cauza unei accidentari la 34 de ani.

Tom Miller a revenit la Liverpool, dar a jucat doar un singur sezon, in septembrie 1920 transferandu-se la Manchester United, unde a jucat pana in vara lui 1921.

Bob Pusell a mai jucat doar doua meciuri la Liverpool, alegand sa plece la Port Vale in liga a doua.

Thomas Fairfoul nu a mai jucat fotbal avand 38 de ani atunci cand campionatul englez s-a reluat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s