Printul Portarilor

La 14 ani lucra in mina, cot la cot cu tatal sau. La 17 ani devenea portarul lui Celtic. La 22 de ani murea in tricoul lui Celtic, in timpul unui meci cu Rangers. Astea sunt reperele scurte din viata lui John Thomson, “Printul Portarilor”, asa cum il poreclise presa din Scotia.

 

“Hai sa mergem. Azi joaca John pentru Celtic. E marele meci cu protestantii de la Rangers”. Jim nu putea sa lipseasca de la meciul fratelui sau, John. Nici Margaret, logodnica portarului “catolicilor”, nu putea sa piarda derby-ul cel mare, Old Firm. Stadionul Ibrox era plin, 80.000 de oameni venisera sa vada duelul religiilor din Scotia.

John Thomson

Celtic il avea in poarta pe John Thomson. Pustiul de 22 de ani jucase deja 211 partide pentru verzi. Nu era inalt, doar putin peste 1,70, dar agilitatea era arma lui. Ca o pisica dupa un ghem se arunca la mingile trimise de adversari. Era neinfricat, ca un luptator care se bate pentru fiecare centimentru de pamant. Ajunsese la Celtic in 1927. Fusese cumparat cu 10 lire de la Wellesley Juniors. Inca nu trecuse negreala minei de pe fata pustiului, dar stia ca de acum viata lui s-a schimbat.

Dupa trei ani de aparat poarta lui Celtic ajunge sa fie si portarul nationalei Scotiei. Un vis devenit realitate. Tot in momentul debutului vine si prima mare accidentare. Intr-o partida cu Airdrie isi rupe falca si isi fractureaza cateva coaste dupa o iesire putin hazardata dintre buturi.

celtic-play-the-prince-of-goalkeepers-image-3-8042991405 septembrie 1931. La inceputul celei de-a doua reprize din derby, Sam English urmareste o minge spre poarta lui Celtic. John iese sa prinda mingea, dar se loveste cu capul de genunchiul adversarului. Ramane lat. Din tribuna se aude un tipat de durere. Margaret vazuse faza si era inspaimantata. John nu se mai ridica de jos. Medicii intervin si il scot pe targa. Unul dintre jucatorii lui Rangers isi da seama ca e ceva grav si le face semne suporterilor sa nu mai fluiere. Un alt adversar, student la medicina, alearga si el sa ajute, dar isi da seama ca sansele lui John sunt mici. Dupa cateva ore se stinge pe un pat de spital si suporterii lui Celtic primesc o lovitura grea.

John Thomson avea doar 22 de ani si o cariera frumoasa in fata. Meciul s-a terminat 0-0, dar nimeni de pe stadion nu se mai gandea la ce se intampla pe teren. S-a facut si o ancheta, iar la finalul ei, Sam English a fost exonerat. Totul fusese doar un accident tragic, insa suporterii nu l-au iertat si la fiecare meci a fost huiduit. La doi ani dupa incident, English s-a transferat la Liverpool. Pana la finalul vietii a fost bantuit de acel moment.

gw754h52040.000 de oameni au participat la inmormantarea lui John Thomson, iar sicriul a fost purtat de colegii sai de la Celtic. Jurnalistii vremii l-au considerat ca fiind cel mai bun portar, iar suporterii canta si acum gandindu-se la omul care si-a dat viata intr-un Old Firm. Cu doar cateva momente inainte sa plece spre stadion, John ii scria unul prieten o scrisoare care se termina asa: “Plec spre Ibrox ca sa intalnesc marele Rangers, o chestiune de moarte sau glorie…”.

 

“On the fifth day of September,

Against the Rangers club he played,

From defeat he saved the Celtic,

Ah but what a price he paid.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s