Prima vizita in Romania a unui club de fotbal din Italia

Echipa nationala a Romaniei parasise Campionatul Mondial din 1934 dupa ce fusese eliminata de Cehoslovacia in optimile de finala. Meciul se jucase in Trieste, pe 27 mai, si chiar daca tricolorii condusesera la pauza cu 1-0, prin golul lui Stefan Dobay, cehoslovacii au intors scorul prin Puc si Nejedly. Jucatorii romani s-au intors in tara, la cluburile lor, unde lupta continua pentru titlul de campioana si Cupa Romaniei.

 

Silviu Bindea, Rudolf Burger, Gheorghe Ciolac, Vasile Deheleanu, Stefan Dobay, Rudolf Kotormany, Sandor Schwartz si Vilmos Zombory erau jucatorii Ripensiei care facusera parte din lotul echipei nationalei a Romaniei la Campionatul Mondial din 1934.

 

Pana la reluarea intrecerii interne, Romania era vizitata de primul club de fotbal din Serie A. Triestina, ocupanta locului 11 in sezonul 1933-34, urma sa joace trei meciuri amicale in Bucuresti. Ripensia Timisoara, Unirea Tricolor si Juventus Bucuresti urmau sa-si masoare fortele cu reprezentanta campionatului italian.

ripensia
Ripensia Timisoara inainte de meciul cu Triestina

Vizita Triestinei se suprapunea cu finala Mondialului, Italia jucand impotriva Cehoslovaciei in ultimul act al turneului final. In primul meci, italienii au intalnit Ripensia Timisoara, campioana Romaniei en-titre. Meciul s-a jucat chiar in ziua finalei Mondialului, pe Stadionul ONEF. Italienii au jucat foarte bine in prima repriza si au intrat la pauza in avantaj, Palumbo marcand dupa un sut puternic. Ripensistii revin de la cabine cu forte proaspete si incep sa atace imediat, iar golul egalarii este marcat de Stefan Dobay. Cu 15 minute inainte de finalul meciului, Schwartz incepe o serie de driblinguri si centreaza pentru Klimek care inscrie golul victoriei pentru ripensisti.

triestina
Triestina pe Stadionul ONEF

Urmatorul meci se joaca tot pe Stadionul ONEF, dar Unirea Tricolor trebuie sa se recunoasca invinsa dupa ce Nereo Rocco si Marcelo Kufersin marcheaza cele doua goluri ale meciului. Ultima partida a fost impotriva lui Juventus Bucuresti, meciul jucandu-se pe terenul celor de la Unirea Tricolor, dupa ce Stadionul Romcomit fusese demolat. Terenul umed, dar si oboseala italienilor au dus catre un meci in care s-au marcat opt goluri, cele doua echipe terminand la egalitate, 4-4.

Dupa vizita italienilor, intrecerea interna a reinceput, iar Ripensia si Venus s-au calificat in finala campionatului. Bucurestenii au castigat ambele meciuri, 3-2 si 5-3, fratii Valcov fiind cei care au marcat sapte din cele opt goluri ale Venusului. Petea si Colea au inscris cate o dubla, in timp ce Volodea a reusit o tripla. Ripensia isi ia revansa in Cupa Romaniei, unde o invinge pe U Cluj si castiga editia inaugurala a competitiei.

Triestina a venit la Bucuresti cu doi dintre viitorii campioni mondiali de la editia din 1938, Pietro Pasinati si Gino Colaussi. Ultimul fiind marcatorul a doua goluri in finala dintre Italia si Ungaria. De asemenea in lot au mai fost Nereo Rocco, unul dintre cei mai de succes antrenori din istoria lui AC Milan, si Guglielmo Cudicini, bunicul lui Carlo Cudincini, fostul portar al lui Chelsea.

Advertisements

2 comments

  1. Interesant! Țin să menționez că aceste meciuri aveau caracter amical, unde o înfrângere nu era o catastrofă. Invitații primeau bani pentru aceste meciuri. Klimek nu a fost jucătorul Ripensiei, 1931-36 a jucat pentru ILSA Timișoara și a fost împrumutat pentru întâlnirea internațională. Dacă Triestina (echipă puternică în acei ani) a jucat în România în timpul finalei CM înseamnă că nu îi putea folosi pe jucătorii dați echipei naționale (Nereo Rocco, 1 meci in 1934), eventual împrumutau și ei jucători de la alte echipe

    Liked by 1 person

  2. Nereo Rocco nu a jucat la turneul final, el a fost pe teren in meciul dintre Italia si Grecia din preliminariile Mondialului din 1934. A jucat doar o repriza si a fost schimbat cu Ferrari. Triestina nu a avut nici un jucator la echipa nationala la editia din 1934, in schimb in 1938 au avut 3 jucatori in echipa Italiei.

    Ase e, Klimek era luat de la ILSA doar pentru acest meci, lucru care se intampla frecvent pe vremea aia in cazurile meciurilor amicale.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s