Munoz sau o parte a istoriei Realului

Orice jucator viseaza ca intr-o zi sa-si treaca in palmares Cupa Campionilor Europeni sau asa cum este cunoscuta azi, Liga Campionilor. La fel viseaza si orice antrenor sa ridice “cupa cu urechi” cum mai este poreclit trofeul. Doar un numar mic de oameni au reusit sa cucereasca trofeul atat din calitatea de jucator, cat si din cea de antrenor. La cea de-a cincea editie a competitiei, Miguel Munoz a devenit primul care a triumfat in ambele calitati. Pe lista se mai inscriu alti cinci tehnicieni care au castigat trofeul atat ca jucatori, cat si ca antrenori: Carlo Ancelotii, Pep Guardiola, Giovanni Trapattoni, Johan Cruyff si Frank Rijkaard. Maine seara se poate inscrie pe lista si Zinedine Zidane.

 

Omul cu 5 Cupe ale Campionilor Europeni

65e1b13 iunie 1956, Stadionul Parc des Princes din Paris. E seara primei finale de Cupa Campionilor Europeni, competitia suprema la nivel de cluburi. L’Equipe pusese bazele primei competitii care ingloba campioanele Europei, dar nimeni nu putea sa prezica faima pe care o va castiga in timp. Realul avea o echipa puternica, plina cu nume grele precum Di Stefano, Rial, Gento, Munoz sau Marquitos. Pentru spanioli urma un meci greu, francezii de la Stade de Reims erau incurajati puternic din tribune, acestia fiind practic ca acasa, intre Reims si Paris fiind o distanta de doar 144 de kilometri.

Munoz a fost magistral si alaturi de Gento, Rial si Di Stefano au adus pentru prima oara trofeul Cupei Campionilor Europeni in capitala Spaniei. Real castiga cu 4-3 dupa un meci nebun in care fusese condusa de doua ori, iar in minutul 10 scorul era de 2-0 pentru Reims. Primul om care a atins cupa a fost Munoz, captitanul de 34 de ani al Realului, unul dintre cei mai importanti oameni ai echipei.

Miguel Munoz a mai castigat alte doua Cupe al Campionilor Europeni, in 1957 si 1958, la ultima campanie jucatorul fiind mai mult rezerva si aproape de retragere. Gandurile lui Munoz erau legate acum de ce va face dupa ce va agata ghetele in cui. Primul mandat, din 1959, a fost unul de interimar, Luis Carniglia nu a putut sa antreneze timp de doua luni din cauza unei colici renale si astfel fostul capitan al Realului devenea antrenor al echipei pentru doua luni. La sfarsitul perioadei de interimat, Munoz s-a intors la echipa a doua a clubului, Plus Ultra, unde devenise antrenor principal la inceputul sezonului 1959-60.

MiguelMunoz500Luis Carniglia este demis de la carma Realului dupa ce nu-l introdusese pe Puskas in finala Cupei Campionilor din 1959 si omul care era propulsat pe banca echipei a fost din nou Miguel Munoz. Pentru Real urma o alta perioada glorioasa, iar fostul capitan si-a condus echipa catre o noua finala de Cupa Campionilor Europeni. Pe 18 mai 1960, Munoz a intrat in istoria competitiei devenind primul care castiga trofeul atat ca jucator, cat si ca antrenor.

 

Sub conducerea lui Miguel Munoz, Real Madrid a castigat de cinci ori consecutiv campionatul (1960-61, 1961-62, 1962-63, 1963-64 si 1964-65), record care a ramas in picioare si in prezent.

 

SatelliteAu urmat 14 de ani in care Munoz s-a ocupat de Real Madrid, timp in care a castigat de doua ori Cupa Campionilor Europeni, noua titluri de campion, doua Cupe ale Spaniei si o Cupa Intecontinentala. A ramas in istoria clubului ca antrenorul cel mai galonat, dar si cel care a stat cel mai mult pe banca tehnica a madrilenilor.

In 1982, Munoz a preluat postul de selectioner al echipei nationale a Spaniei si dupa doi ani a ajuns pana in ultimul act al Campionatului European, finala pierduta in fata Frantei. La doi ani dupa ce a plecat de la nationala Spaniei, in 1990, Miguel Munoz a murit la 68 de ani in Madrid, orasul in care a trait cele mai mari bucurii din cariera.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s