Negoita-neputinta

Ionut Negoita devenea in martie 2013 actionar majoritar la FC Dinamo. In acelasi moment se anunta cu surle si trambite proiectul “New Dinamo” versiunea 2.0 sau 3.0, cine sa mai tina minte astfel de amanunte. La inceput suporterii s-au bucurat, insa cu timpul si-au dat seama ca au dat peste un patron care ori este zgarcit, ori nu este potent financiar incat sa sustina un club precum Dinamo. “Salvatorul”, asa cum il priveau multi in primavara lui 2013, s-a transformat repede intr-un personaj detestat de majoritatea sustinatorilor alb-rosii.

 

Antrenorii din era Negoita

123114_1Pentru returul sezonului 2012-13 a fost pastrat pe banca Cornel Talnar, mantaua de vreme rea pentru clubul din Stefan cel Mare. In vara s-a renuntat si a fost adus Gigi Multescu, antrenorul cu zeci de echipe in CV, dar cu zero performante. Dupa doar trei luni a fost dat afara si instalat Flavius Stoican, un pariu care pana la urma se va dovedi necastigator. Chiar daca a stat pe banca mai mult de un an, fostul fundas al cainilor nu a reusit sa aduca nici un plus echipei. A terminat pe locul 4 in sezonul 2013-14, oarecum surprinzator, dar a avut in inceput foarte slab la inceputul urmatorului sezon si astfel a fost demis. A venit randul lui Danciulescu, interimar, de numele caruia ramane infrangerea cu 6-1 in fata Astrei. Mihai Teja a fost urmatorul pe lista. Nici acesta nu a primit prea multe sanse si dupa doar 5 meciuri a plecat. A fost readus Stoican, decizie indelung contestata de suporteri. Al doilea mandat a fost execrabil, doar doua victorii in zece meciuri.

Aducerea lui Rednic (foto), la al treilea mandat pe banca dinamovistilor, a insemnat, pana in acest moment, cel mai mare succes din era Negoita. Echipa s-a calificat in play-off, are momente cand joaca fotbal frumos, iar pana acum s-a vazut ca Rednic are ochi la aducerea jucatorilor.

 

Multi jucatori adusi, putini au confirmat

Pape-ndawPrin curtea lui Dinamo s-au perindat mult prea multi jucatori, majoritatea adusi liberi de contract. Unii au imbracat tricoul alb-rosu doar pentru un meci, altii au reusit sa stea un pic mai mult, dar prea putini au confirmat. Vanzoleala de jucatori a inceput in vara lui 2013 cand de transferuri s-a ocupat Constantin Anghelache. In aceasta perioada ajungeau jucatori ca Pape N’Daw (foto), Ionut Cioinac, Joel Thomas sau Kevin Zougoula. Necunoscuti, liberi de contract si care au dezamagit crunt. De exemplu Joel Thomas care dupa ce a plecat de la Dinamo in vara lui 2014 nu a mai jucat nici un minut.

Doar cu jucatori liberi de contract, cu salarii mici si necunoscuti nu poti face treaba. Poti sa gasesti 2-3 jucatori buni, in rest vei avea doar rebuturi. Dupa ce fanii dinamovisti fusesera obisnuiti cu transferuri scumpe, nici alea convingatoare, acum ei trebuie sa se obisnuiasca cu austeritate. Osvaldo Miranda, cumparat cu 1,5 milioane de euro, a avut evolutii la fel de proaste ca cele ale lui Joel Thomas, jucator adus gratis. Nu suma mare de bani cheltuita iti aduce performanta, trebuie sa si stii cum si, mai ales, pe cine dai banii.

Din martie 2013 si pana in prezent Dinamo a cumparat 53 de jucatori.

Insolventa, o scuza?

Investitiile mici au fost puse pe seama insolventei in care a intrat clubul in vara lui 2014. “Concluzia generală şi unanimă este că, în acest moment, singura soluţie pentru ca viitorul lui Dinamo să existe este reorganizarea prin insolvenţă şi crearea unui moment  zero.”, declara Ionut Negoita in acel moment. Tot in acel moment, finantatorul se lauda ca in perioada martie 2013-mai 2014 investise aproape 14 milioane de euro in club.

In toata aceasta perioada Dinamo a investit in transferuri doar 50.000 de euro, suma platita pe Gelu Velici adus de la Ceahlaul. In rest toti jucatorii au fost adusi gratis. In toamna lui 2015 Dinamo a iesit din insolventa, dar, chiar si asa, in perioada de transferuri din iarna Ionut Negoita nu a cheltuit nimic pe transferuri.

 

Investitii doar prin vorbe

Salariile de la Dinamo sunt mici, vehiculandu-se sume intre 5.500 si 8.000 de euro. In transferuri nu se baga bani, din martie 2013 si pana in prezent Dinamo a cheltuit 225.000 de euro. Noul stadion al echipei se va construi datorita celor de la UEFA, arena din Stefan cel Mare fiind angrenata in programul turneului final EURO 2020. In consecinta, in afara salariilor si a cantonamentelor, la Dinamo nu se investeste.

Cand ajungi sa nu faci un transfer pentru ca trebuie sa platesti 18.000 de euro, cazul lui Peteleu, trebuie sa-ti dai seama ca ori esti mult prea zgarcit, ori nu ai bani. Fratii Ionut si Robert Negoita au o avere estimata la 70 de milioane de euro, conform celor de la Forbes. Este posibil ca Ionut Negoita sa se fi inhamat la o treaba care il depaseste si tocmai acest lucru o va duce pe Dinamo intr-o situatie si mai grea decat cea din trecut.

In mod normal conducerea clubului ar trebui sa anunte care este bugetul echipei la inceputul sezonului. Daca la Dinamo doar salariile sunt platite, printr-un calcul simplu vedem ca bugetul pentru salarii este intre 1,5 si 2 milioane de euro. Orange, principalul sponsor al cainilor, plateste undeva la 500.000 de euro, Honda plateste 300.000 de euro. In total, Dinamo primeste aproape 1,1 milioane de euro de la toti sponsorii clubului. Daca mai adaugam si vanzarile de jucatori, in acest sezon Dinamo a obtinut 450.000 de euro de pe urma transferurilor, clubul ajunge la 1.550.000 de euro, exact cat este bugetul minim de salarii. In acest caz, Ionut Negoita este cel mult un manager si in nici un caz un finantator.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s