Fotbal pe calea undelor

Un meci de fotbal, astazi, este la dispozitia microbistului la o simpla butonare a telecomenzii, iar odata cu avantul tehnologic meciurile de fotbal pot fi urmarite si pe internet. Nu a fost asa dintotdeauna, au fost vremuri cand fotbalul ajungea la suporter pe calea undelor. Pe 22 ianuarie 1927, BBC transmitea la radio primul meci de fotbal, intalnirea dintre Arsenal si Sheffield United. Sase ani mai tarziu, pe 11 iunie 1931, Radiodifuziunea Romana transmitea primul meci de fotbal la radio. Nationala Romaniei intalnea selectionata Iugoslaviei in Cupa Balcanica, cinci minute din aceasta partida fiind transmise in premiera la radio.

Inceputurile

 

Primul crainic sportiv al Radiodifuziunii Romane a fost Radu Vasilescu, ginerele lui Liviu Rebreanu. Stilul sau inconfundabil i-a facut pe multi sa se indragosteasca de fotbal, inaintea fiecarei transmisiuni isi ruga ascultatorii sa imparta o coala de hartie in mai multe patrate pentru a putea vizualiza mai usor comentariul radiofonic.

gratian-sepi1In 1934, nationala Romaniei se califica la turneul final al Campionatului Mondial din Italia. Primul meci urma sa fie impotriva nationalei Cehoslovaciei, partida care a fost transmisa in direct la radio. De aceasta data la microfon a fost crainicul Gheorghe Tari. Unul dintre jucatorii nationalei, si anume Gratian Sepi (foto), a avut de suferit din cauza comentariului, de pe urma acestui moment nascandu-se un episod hazliu, relatat de Ioan Chirila in cartea “Si noi am fost pe Conte Verdi”

 

“Imi pare rau si astazi de cele intamplate. Dar cel mai rau imi pare de o neintelegere care s-a produs din vina crainicului radio, un baiat foarte simpatic altminteri, pe nume Tari. Imi aduc aminte, cand am revenit in tara, toti prietenii ma priveau compatimitor. Abia peste cateva zile aveam sa cunosc motivul acestei compatimiri. Aflasera pe calea undelor ca eu am ratat o ocazie imensa, cu care am fi putut conduce cu 2-0. Ce se intamplase? Tari spusese in transmisie ca eu am driblat doi adversari, apoi am jonglat cu portarul, dar ca pana la urma am ratat ca un copil. De altfel, la prima noastra intalnire, l-am intrebat: „De ce ai facut asta, Tari?” Mi-a raspuns cu candoare: „Ca sa fie transmisia mai frumoasa, mai dramatica”. Asa se scrie, uneori, istoria.”

 

Virgil Economu, crainic si selectioner

post-511-1296031078Virgil Economu (foto), contemporan cu Vasilescu si Tari, a fost unul dintre oamenii care si-au pus o amprenta importanta in progresul fotbalului interbelic. In 1923 a pus bazele primei scoli de arbitri din Romania, iar in 1938 fondeaza prima scoala de antrenori de la noi din tara.

Meciurile din Cupa Balcanica de la sfarsitul lui 1934 au fost comentate de Virgil Economu, ramanand in istoria transmisiunilor sportive prin rugamintea crainicului de a fi trimis un portar pentru ultimul meci al echipei nationalei pentru ca cei doi portari care fusesera selectionati nu dadusera satisfactie.

A fost selectioner al echipei nationalei in trei mandate (1939-40, 1941-42 si 1946). Intre 1946 si 1947 a fost presedintele FRF, fiind in acelasi timp si selectioner al nationalei.

 

Fotbalul la radio dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial

Tudor-Vornicu-wwLa microfonul radio apar noi crainici, printre acestia fiind Emanuel Valeriu sau Tudor Vornicu (foto). Primul meci international al echipei UTA, jucat impotriva lui Ujpest pe 7 aprilie 1947, a fost comentat la radio de Emanuel Valeriu. Tudor Vornicu a stat putin timp la Radiodifuziunea Romana, el fiind demis dupa un episod amuzant petrecut in timpul unei transmisiuni. Scriitorul Octavian Sava a relatat acest episod in cartea biografica “Tudor Vornicu” scrisa de Annie Musca.

“Tudor s-a prefacut a comenta in direct un meci de tenis al sportivei Angelica Rozeanu, ca in final sa le spuna ascultatorilor ca totul era bine facut intr-un…studio”

In 1951 aparea emisiunea sportiva “Cu microfonul printre sportivi” realizata de Ioan Ghitulescu, cel care va fi moderatorul emisiunii “Fotbal minut cu minut” intre 1965 si 1971.

 

Minutul si scorul

Pe 22 noiembrie 1964 sunt transmise primele meciuri din Campionatul National, doar patru meciuri fiind comentate din cauza conditiilor tehnice care nu permiteau transmiterea mai multor meciuri. In 1965 se lanseaza programul “Sport si muzica” in care se difuzau toate meciurile, emisiunea avand o durata de doua ore si jumatate. Programul era dedicat prezentarii meciurilor, avancronicii etapei semnata de Ioan Chirila si recapitularii rezultatelor, pauzele dintre prezentari fiind umplute de muzica si momente de umor create de Petre “Conti” Barbulescu.

news-450765-ghitulescu30024 aprilie 1965 este data in care apare in eter emisiunea “Fotbal minut cu minut”, realizator si moderator fiind Ion Ghitulescu (foto). A debutat cu transmisiunea meciului CCA Bucurest-Energia Petrosani, meci jucat in 1955. A comentat in total 1750 de meciuri, ultimul fiind Gloria Bistrita-FC Brasov din septembrie 2002.

 Cativa dintre colaboratorii emisiunii “Minut cu minut”

Nicolae Secosan – a debutat cu transmisiunea meciului Steaua Bucuresti-Universitatea Craiova pe 31 martie 1969. A comentat 1113 meciuri de fotbal, handbal si baschet, fiind considerat “vocea” Timisoarei

Victor Tudor Popa – clujenii nu pot uita urmatoarea fraza: “Va salut si va vorbesc de pe pista stadionului „ Municipal” unde echipa gazda ataca spre peluza de la Somes, iar oaspetii ataca la poarta dinspre strand”. A fost regizor la Teatrul National din Cluj.

imagineSebastian Domozina (foto) – a debutat cu transmisiunea meciului Stiinta Craiova-Universitatea Cluj in 1964. Meciurile “Craiovei Maxima” au avut mereu alta savoare fiind comentate de unul dintre cei mai vulcanici crainici.

Dan Stefanescu – a debutat pe 4 noiembrie 1970 cu transmisiunea meciului Dinamo Bucuresti-FC Liverpool din Cupa Oraselor Targuri, meci comentat alaturi de Ion Ghitulescu. In 2012 a ajuns la 1000 de meciuri comentate.

Alti mari crainici radio: Mircea Radu Iacoban, Vasile Arhire, Aristide Buhoiu, Dan Voicila, Eftimie Ionescu, Radu Urziceanu, Ioan Chirila, Hristache Naum, Dumitru Pelican, Ilie Dobre, Teoharie Coca Cozma, Razvan Apostolescu, Corneliu Mihăilescu, Adrian Fetecau, Ştefan Alecsiu.

 

“Fotbal minut cu minut” in ziua de azi

Astazi meciurile de etapa nu se mai joaca de la aceasi ora datorita televizarilor, astfel ca realizatorii au trebuit sa gaseasca alte formate care sa suplineasca lipsa transmisiunilor sportive. Actualul producator si moderator este Adrian Soare, colaborator al Radio Romania inca din 1997.

In 1990, BBC estima ca emisiunea “Fotbal minut cu minuta” avea o audienta de 4 milioane de ascultatori.

Chiar daca radioul a pierdut din audienta de altadata, iar fotbalul este acaparat de mondenitati, povestile frumoase ale emisiunilor transmise in eter vor ramane mereu. Va dainui vesnic in urechile microbistilor romani “Ii dam microfonul lui…”.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s