Cat de greu se castiga Cupa Campionilor Europeni

Pe 4 septembrie 1955 s-a jucat primul meci din ceea ce urma sa devina cea mai importanta competitie intercluburi. Sporting Lisabona si Partizan Belgrad s-au intalnit in primul meci, chiar daca nici una dintre cele doua cluburi nu era campioana tarii din care provenea. Hajduk Split castigase titlul in Iugoslavia, dar federatia a decis sa o trimita in Cupa Mitropa, in timp ce Partizan, echipa ce terminase pe locul 5, mergea in CCE. In Portugalia, Benfica era campioana, dar din motive politice nu a mai participat, in locul ei mergand Sporting, ocupanta locului trei in campionat.

La aceasta prima editie toate echipele campioane in sezonul 1954-55 fusesera invitate sa participe de ziarul L’Equipe. Chelsea a renuntat dupa ce federatia engleza le-a interzis participarea, in timp ce Holland Sport, Honved Budapesta si BK Copenhaga au refuzat participarea, in locul lor mergand PSV, Voros Lobogo si Aarhaus.

 

Traseul pana in finala

In primele editii aveai nevoie sa treci de trei tururi pentru a ajunge in finala, de la editia din 1958-59 avand nevoie de patru tururi pana la accesul in finala. La prima vedere era mai simplu sa castigi competitia atunci, dar asta insemna sa ai o constanta de-a lungul celor opt meciuri tur-retur plus in finala.

1445467_w2De-a lungul istoriei doar 6 echipe au reusit sa castige Cupa Campionilor Europeni fara sa cunosca infrangerea. Liverpool (1980-81 si 1983-84), AC Milan (1988-89), Ajax (1971-72), Inter (1963-64), Notthingham Forest (1978-79) si Steaua Rosie Belgrad (1990-91).

In cel mai extrem caz iti permiteai sa pierzi patru meciuri, cate unul in fiecare tur, si puteai sa ajungi in finala. Chiar si asa, doar dupa formarea UEFA Champions League s-a putut intampla acest lucru, Real Madrid, in sezonul 1999-2000, si AC Milan, in sezonul 2002-03, au castigat trofeul dupa ce pierdusera cate patru meciuri in timpul competitiei.

 

Echipele participante

Azi, in UEFA Champions League, participa 78 de formatii din 53 de asociatii, in timp ce la ultima editie a Cupei Campionilor Europeni participasera 32 de echipe din 31 de asociatii. Aceasta ultima editie a CCE a consemnat si trecerea la sistemul de grupe, fiind o etapa de tranzitie. Practic pana la editie de Champions League din sezonul 1996-97, la aceasta competitie participau doar echipele care castigasera campionatul.

In sezonul 1985-86, cel in care Steaua Bucuresti a castigat CCE, au participat 31 de echipe, acela fiind primul sezon in care echipele din Anglia erau suspendate, dupa incidentele de la finala CCE din 1985, de pe Stadionul Heysel. Printre echipele calificate regasim cluburi ca: Bayern Munchen, Juventus, FC Barcelona, Fenerbahce, Ajax, FC Porto sau Anderlecht.

Cu putin noroc la tragerea la sorti puteai sa ajungi pana in sferturi, maxim semifinala, in consecinta si in acea perioada era destul de greu sa te califici in finala competitiei, dar nu imposibil ca astazi.

 

Jucatorii

Pana la mijlocul anilor ’90 fiecare echipa care juca in competitiile UEFA nu putea avea mai mult de trei jucatori straini pe teren in acelasi timp. Imagineaza-ti cum ar fi aratat fotbalul mondial daca aceasta regula se pastra si astazi. In primul rand echipe ca Real Madrid, PSG sau Manchester City ar fi fost mai cumpatate in ceea ce priveste un transfer pe bani multi.

139944183008f526f3E adevarat ca UEFA Champions League aduce la start toata crema fotbalistica, iar o echipa participanta in faza grupelor atrage mai usor fotbalistii, dar in perioada CCE cluburile puneau mai mult accent pe jucatorii din propria tara.

Steaua Bucuresti este ultima echipa care nu a avut nici un strain pe teren intr-o finala de CCE, astazi nici o echipa care participa in grupele Champions League nu are doar jucatori din propria tara.

 

CCE mai usor de castigat decat Champions League

In CCE aveai nevoie de o anumita strategie, in Champions League folosesti o alta. Chiar daca se aseamana fazele eleiminatorii, azi e mai greu sa treci de ele. Inca din faza optimilor, echipele mari au meciuri grele, in timp ce in vremea CCE, in faza optimilor rar se intampla sa se intalneasca echipe considerate favorite la castigarea trofeului.

O echipa din Estul Europei are sanse foarte mici sa mai ajunga pana in semifinale, de finala nici nu mai poate fi vorba. Dinamo Kiev atingea faza semifinalelor in 1999, dar de atunci, sferturile sunt etapa cea mai de sus atinsa de echipele din Est.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s