Ei au cucerit Europa

Cristofor Columb descoperea America in 1492. In 1924, Uruguay venea in Europa ca sa-i faca pe suporterii batranului continent sa descopere fotbalul adevarat. O echipa ciudata, pareau sa spuna ceilalti competitori. Altii au luat-o in deradere, mai ales cand au auzit ca venisera in Europa fara niciun ban.

 

Drumul pana la Paris a fost unul aventuros. Vapor, tren, dormit prin parcuri sau pe banchetele dure de lemn. S-au oprit in Spania ca sa joace niste meciuri amicale si sa mai castige niste bani. Ciudatenia, pentru europeni, era ca in lot se aflau si jucatori de culoare. Intr-o perioada in care sclavagismul inca era la moda, albii si negrii faceau echipa si jucau frumos.

 

1924 Olympic Games. Paris, France. Football.Uruguay, winners of the Gold medal, celebrate at Marie Pain's house at Argenteuil.

In toamna lui 1923 Uruguay, Argentina, Paraguay si Brazilia incepeau calificarile pentru turneul olimpic de la Paris. Trebuia sa mai participe si Chile, dar acestia au decis sa se retraga. Turneul de calificare coincidea cu a saptea editie a Copei America. In prima faza Paraguay trebuia sa fie gazda competitiei, dar datorita problemelor economice si a lipsei infrastructurii au decis sa cedeze organizarea turneului in favoarea Uruguayului. Toate cele sase meciuri s-au disputat pe Stadionul “Gran Parque Central”. Uruguay le-a invins pe cele trei echipe si astfel s-a calificat la turneul olimpic din vara lui 1924.

 

Nu se gandeau la medalia de aur, nu se gandeau la bani. Se gandeau doar sa joace. Sa joace frumos si sa incante. Primul meci era cu puternica Iugoslavie. La antrenamentul oficial sarbii au trimis niste spioni. Latinii s-au prins si au inceput sa joace la cacealma. Se impiedicau, se calcau pe picioare, dadeau pe langa minge. La intoarcere sarbii erau fericiti. “Le dam de la 5 in sus. Imi era si mila de ei.”

 

The Uruguayan teamA doua zi Uruguay zdrobea Iugoslavia cu un 7-0. Spectatorii invatau nume noi: Andrade, Cea sau Scarone. La partida asistasera doar 1000 de oameni. In turul 2 a urmat SUA. Un 3-0, dar au venit mai multi spectatori. Ii incanta jocul spectaculos. Sferturile au venit si a urmat meciul cu tara gazda. Franta, care vroia medalia olimpica, a trebuit sa se recunoasca invinsa in fata a 45000 de oameni. 5-1 si Uruguay-ul nu mai era o gluma.

 

Pe 6 iunie in semifinala a urmat Olanda. Dupa ce invinsesera nationala Romaniei in turul 2 cu 6-0, au trebuit sa se recunoasca invinsi, greu, dar meritat de catre cei din Uruguay cu 2-1. Nationala din America de Sud juca cu medaliile olimpice pe masa. In finala, Elvetia nu a putut sa faca fata jocului si au pierdut cu 3-0. Medalia de aur ajungea la echipa care juca spectaculos, la firul ierbii si care reusea faza placute de public.

 

deportes_andradeIn evidenta a iesit Jose Leandro Andrade (foto) sau “Minunea neagra”, asa cum fusese poreclit de presa franceza. Inainte sa debuteze in fotbal, la 20 de ani, pentru Bella Vista, Andrade cantase la vioara si tamburina intr-o trupa de carnaval. Pe teren era un adevarat vrajitor, mereu incerca sa inventeze ceva nou si sa-i bucure pe spectatori. Intr-o lume in care fotbalul era jucat doar de gentlemeni, Andrade era o adevarata pata de culoare.

 

Atunci, in 1924, Europa descoperea fotbalul adevarat. In 1928 isi vor apara cu succes titlul olimpic la Amsterdam. Peste alti doi ani Urugauy-ul castiga si titlul mondial. In doar sase ani devenise cea mai puternica echipa din lume.

Advertisements

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s