Chilena! Cum s-a nascut golul marcat din “foarfeca”

“Foarfeca” e cel mai frumos procedeu tehnic prin care un fotbalist poate marca un gol. Prezent pe mai toate arenele din lume sau in filme, procedeul mereu incanta spectatorii si ii face sa se ridice in picioare si sa aplaude frenetic. Corpul este in aer, cu spatele spre pamant, iar printr-o forfecare a picioarelor mingea, lovita bine, va sta linistita in atele portii.

unzagaRamon Unzaga (foto) a fost printre primii care au realizat un astfel de gol. Pe terenurile din Chile, Unzaga era vazut ca un acrobat, mereu reusind lovituri imposibile. Ramon se nascuse in Bilbao in 1894, dar a emigrat, la 12 ani, impreuna cu parintii in Chile. Conform jurnalistilor chilieni, in 1914, Ramon a reusit sa execute pentru prima oara o “foarfeca” pe Stadionul “El Morro” din Talcahuano. Prima denumire a procedeului a fost “chorera” in onoarea echipei pentru care juca, “Escuela Chorera”. Datorita prestatiilor bune a fost selectionat in nationala statului Chile alaturi de care a participat la doua editii de Copa America (1916 si 1920). Si aici a inceput sa repete procedeul, iar jurnalistii sud-americani i-au pus numele de “chilena”. Chiar daca a avut multe oferte de la echipe din America de Sud a preferat sa ramana in Chile si sa joace la Club Estrella del Mar din Talcahuano. In 1923, la doar 29 de ani, Ramon Unzaga a murit din cauza unui atac de cord. Chiar daca el a inventat acest procedeu, nu el a devenit si cel mai cunoscut marcator al unui astfel tip de gol.

 

tumblr_mqpwvrfJLj1rzkn17o1_400In 1927 Colo-Colo disputa un turneu amical in Spania. David Arellano (foto) executa portarii cu cate o foarfeca facandu-i pe jurnalistii iberici sa numeasca acest procedeu ca “chilena”. David era printre membrii fondatori ai clubului Colo-Colo. Inceputurile lui ca fotbalist tin de clubul Magallanes. Aici debuta la 17 ani, in 1919, in fotbalul chilian. Dupa 6 ani, impreuna cu mai multi coechipieri, decide sa plece si sa formeze un nou club de fotbal. Asa apare pe harta fotbalului din Chile, Colo-Colo.

 

Pe 3 mai 1927 David joaca impreuna cu echipa sa un meci in Valladolid. Trebuia sa fie din nou un regal de fotbal spectaculos, dar totul s-a transformat intr-o tragedie. In timpul meciului, Arellano se loveste intr-un duel cu un adversar si cade lat. Este dus imediat la un spital din apropiere, dar moare in scurt timp din cauza peritonitei. Vestea decesului i-a facut pe oamenii din Santiago de Chile sa iasa pe strazi in ziua in care trupul neinsufletit a fost adus in orasul natal. Vedeta orasului murea la doar 24 de ani facand ce ii placea mai mult, sa joace fotbal.

 

6Din acea zi stema clubului Colo-Colo are o banda neagra in memoria lui David Alfonso Arellano Moraga. Stadionul a fost si el redenumit, acum purtand numele de “Estadio Monumental David Arellano”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s