“Negrii din Splai” si Liverpool

15-venus-193511936 a fost un an de referinta in istoria fotbalului romanesc datorita turneului intreprins de echipa FC Liverpool pe teritoriul tarii noastre. Doar 2 echipe din campionatul intern au avut atunci sansa sa-si masoare fortele cu echipa engleza: Venus Bucuresti si Ripensia Timisoara. La ora disputarii celor doua partide campionatul era inca in toi. Ripensia era liderul la zi, ei reusind la finalul acelui sezon sa si castige titlul de campioana. Venus Bucuresti, porecliti “Negrii din Splai”, se aflau pe locul 3, dar vor termina editia pe locul 4, fiind unul dintre sezoanele sub asteptarile fanilor.

Pana in 1936 Venus catigase 5 titluri de campioana in Divizia A si urmarea cu ardoare sa doboare recordul celor de la Chinezul Timisoara care detineau 6 titluri, dar care intrasera intr-un declin datorita problemelor financiare.

Fred HoweTopical Times image of the Liverpool player 1935-1938Venirea in tara a celebrei echipe engleze a creat o emulatie in randul suporterilor, dar si a gazetarilor, acestia venind in numar foarte mare la Gara de Nord. Antenorul cormoranilor, George Patterson, a adus in Romania toate vedetele echipei, printre acestea numarandu-se Fred Howe (foto), Alf Hanson, Berry Nieuwenhuys sau Matt Busby (cel care va marca istoria celor de la Manchester United in calitate de manager). Dubla campioana a Angliei venea in Romania dupa ce jucase o serie de meciuri in Iugoslavia si Cehoslovacia.

Pe 1 iunie arena Venus a devenit neincapatoare in asteptarea marelui meci. Ploaia torentiala care se abatuse asupra capitalei a facut ca terenul arenei sa devina asemanator celor din insula. La ora disputarii meciului norii negri au adus o ploaie inofensiva, dar care le-a convenit de minune britanicilor.

Venus Bucuresti : Ghenea, Sfera, Albu, Barbulescu, Eissenbeiser, Mihailescu, Gruin, Gavrilescu, Sepi, Petea, Unguroiu

LiverpoolSquad1935-1936FC Liverpool : Hobson, Dabbs, Savage, Busby, Bradshaw, Bush, Nieuwenhuys, Howe, Eastham, Roberts, Hanson.

Prima repriza a fost una la discretia oaspetilor. Centrarile dese au pus multe probleme fundasilor venusisti, iar fara paradele lui Ghenea, scorul putea sa ia proportii inca din primele minute. Dupa o dominare copioasa a englezilor, Hanson deschide scorul in mintul 21 cu un sut de la marginea careului. Jocul este unul pe placul spectatorilor care aplauda aproape toate fazele de joc ale britanicilor. Singura actiune consistenta a venusistilor a venit dn partea lui Sepi care il pune la incercare pe Hobson cu un sut deviat mai apoi in corner.

Repriza a doua incepe furtunos si in minutul 50 se face 2-0 dupa o lovitura de cap a lui Howe. Dupa gol urmeaza o dominare a bucurestenilor, dar care nu se concretizeaza pe tabela de marcaj. Pe rand Unguroiu si Gruin rateaza ocazii importante. In minutul 60 Howe reuseste dubla dupa ce trimite in poarta lui Ghenea centrarea trimisa de Nieuwenhuys . La 3-0 Unguroiu rateaza o noua ocazie, de data aceasta sutul trimis de venusist lovind bara transversala. Dupa doar un minut Gavrilescu inscrie pentru 3-1 in urma unu corner, dar si a greselilor facute de apararea engleza. Golul nu ii impiedica pe englezi sa atace si sa domine din nou jocul, iar in minutul 87 Hanson duce scorul la 4-1. Finalul meciului ii gaseste pe jucatorii venusisti tristi datorita proportiilor scorului.

La finalul meciului Patterson a evidentiat jocul bun al fundasului stanga, dar a si subliniat faptul ca echipa lui nu a dat chiar totul pe teren, jucatorii menajandu-se pentru meciul de a doua zi cu Ripensia. Pe 2 iunie Ripensia Timisoara pierdea la randul ei in fata cormoranilor cu 1-2.

Alexandru Eladescu, presedintele celor de la Venus, s-a declarat multumit de jocul echipei, mai ales ca au intalnit o forta a fotbalului european.

h_00244098Partida a fost arbitrata de Ceaureanu care nu prea a avut ce sa fluiere in acea parida, jocul nefiind marcat de faulturi. La finalul meciului el declara urmatoarele pentru ziarul Gazeta Sporturilor : “A batut cine a fost mai bun. Englezii practica un joc constructiv de o rara frumusete.”

Dupa meci presa din Romania l-a vazut ca om al meciului pe Matt Busby (foto). De partea venusistilor au fost remarcati Ghenea, Sfera sau Albu.

Cu un LIKE esti mai aproape de banca de rezerva

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s