Primul roman campion in Serie A

1947. Carmen Bucuresti este desfiintata de catre regimul comunist cu doar o saptamana inainte de inceperea sezonului 1947/48. In Italia ultimele doua sezoane ale intrecerii interne sunt dominate de AC Torino. Il Grande Torino, asa cum era alintata echipa, reusise sa castige campionatul si in ultima editie de dinaintea celui de-al doilea razboi mondial. Echipa condusa din teren de Valentino Mazzola era o forta in fotbalul european si principala furnizoare de jucatori catre nationala, iar Italia deja visa la un al treilea titlu mondial.

fabianscoDupa desfiintarea echipei bucurestene jucatorii se risipesc in toata tara, iar unul dintre ei decide sa-si incerce norocul la marea echipa italiana. Iosif Fabian s-a nascut pe 10 august 1923 la Cluj-Napoca si si-a inceput cariera la echipa locala Muncitorii Cluj. In 1943 pleaca in Ungaria unde joaca la Szeged AK si MAVAG Budapesta. Dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial revine la Cluj pentru o scurta perioada la echipa Ferar. Pe 25 august 1946 consemnam debutul oficial in campionatul Romaniei la echipa Carmen Bucuresti. Meciul s-a jucat impotriva Jiului Petrosani, iar unul dintre golurile victoriei cu 3-1 a fost marcat de Fabian. Peste mai putin de 4 luni consemnam si ultimul meci oficial in Romania (7 decembrie 1946, Carmen Bucuresti-Ciocanul Bucuresti 6-2). In tot acest rastimp a jucat de 13 ori pentru Carmen si a marcat tot de 13 ori.

torino-1949-elftalIn vara lui 1947 trece la AC Torino si devine astfel primul stranier in marea echipa italiana. Este coleg in atacul echipei cu Ferraris II (campion mondial in 1938), Gabetto, Mazzola, Menti II si Ossola. Concurenta acerba din atac il obliga sa joace doar in 15 partide in care inscrie de 9 ori. Devine astfel primul roman care cucereste titlul de campion in Serie A. La finalul sezonului decide sa plece la AS Lucchese.

In sezonul petrecut la AC Torino a marcat de 9 ori in umatoarele meciuri:

AS Roma-AC Torino 1-7 (2 goluri)
AC Torino-Vicenza 2-0
AC Torino-Salernitana 7-1
AC Torino-Inter Milano 5-0
Modena-AC Torino 0-3
AC Torino-AS Bari 5-1
AC Torino-US Alessandria 10-0 (2 goluri)

 

 

supergaMiercuri 4 mai 1949. Este o data ce va ramane in istoria tragediilor petrecute in fotbalul mondial. Echipa AC Torino se intorcea de la meciul de retragere al lui Xico Ferreira jucat impotriva celor de la Benfica. Avionul in care se afla echipa a intrat intr-o zona de ceata si vizibilitate redusa. Pilotul decide sa coboare la o altitudine mai mica si sa incerce sa vireze catre stanga. La ora 17:03 avionul companiei italiene se loveste de zidul din spate al complexului Bazilicii din Superga. Din cei 31 de pasageri nimeni nu a supravietuit. Toti colegii cu care jucase in sezonul 1947/48 au murit in acel accident. Echipa mai avea de disputat 4 etape in campionat si au aliniat o echipa de copii si juniori. Din respect cele 4 echipe care au jucat impotriva celor din Torino (Genoa, Palermo, Sampdoria si Fiorentina) au trimis si ele echipe de juniori pe teren.

cromo_fabianFabian joaca 28 de partide pentru AS Lucchese si inscrie 12 goluri, iar echipa termina pe locul 8. Unul dintre goluri il inscrie chiar impotriva fostei echipe in turul campinatului. La finalul sezonului 1948/49 pleaca la AS Bari pentru 2 sezone. Participa la cele 2 retrogradari succesive din Serie A in Serie C jucand in total 63 de partide si marcand de 15 ori.

In 1951 pleaca in Franta unde activeaza timp de 2 sezoane la AS Cannes (Liga a doua franceza), timp in care este imprumutat la Roubaix-Tourcoing (prima liga franceza) in 1952. Pe prima secena a fotbalului din Franta joaca doar 7 partide fara sa marcheze macar o data.

JosefFabian2Sezonul 1953/54 il gaseste pe Fabian la Sporting Lisabona unde cucereste Cupa si Campionatul cu toate ca joaca doar 6 meciuri si marcheaza de 2 ori. Dupa aventura de la Sporting pleaca la FC Barreirense, echipa de prima liga, unde isi incepe si activitatea de antrenor. In sezonul 1955/56 termina pe locul 6 in prima liga portugheza. Urmatorii 2 ani ii petrece la FC Serpa si SC Covilha in calitate de antrenor-jucator. In 1958 decide sa se retraga din fotbal. Cu SC Covilha reuseste sa promoveze in prima liga portugheza.

Dupa retragere a antrenat diferite echipe din Portugalia si din Mozambic printre care: SC Caldas, Olhanense, SC Farense sau Textafrica. Ultima echipa antrenata a fost Imortal de Albufeira in sezonul 1983/84.

Iosif Fabian a jucat pentru nationala Romaniei in doar 3 meciuri, toate disputate in 1946. A debutat pe 8 octombrie in meciul impotriva Bulgariei disputat la Tirana si terminat cu scorul de 2-2. Peste 3 zile a jucat impotriva Iugoslaviei (2-1 pentru Romania) si a reusit sa inscrie golul victoriei in mintul 24. Acesta a fost si singurul lui gol marcat sub tricolor. Ultimul meci la nationala l-a jucat pe 13 octombrie cu Albania, partida pierduta de reprezentativa noastra cu 1-0. Cele 3 meciuri au facut parte din Cupa Balcanica, editia 1946.

Pe 6 iulie 2008 a decedat in Portugalia la Cascais, localitate in care se mutase dupa ce terminase activtatea de antrenor.

 

Cu un LIKE esti mai aproape de banca de rezerva

Advertisements

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s