Portrete in dimensiuni sportive

jesse-owensSportul, ca orice alt domeniu, a cunoscut transformari radicale de-a lungul timpului. Reguli noi, competitii urmarite de zeci de milioane de telespectatori sau investitii majore venite din partea marilor companii. Un concurs de atletism, disputat sa zicem la Berlin in anul de gratie 2015, nu va avea decat putine asemanari cu un concurs similar disputat in urma cu 50 sau 60 de ani. Pe langa sportul in sine si sportivul a trecut prin schimbari radicale. Intre Jesse Owens si Usain Bolt fiind diferente uluitoare. Primul alerga suta de metri in 1936 in 10,3 secunde. Cel din urma oprea cronometrul dupa 9,63 de secunde la Olimpiada din 2012. Nu este o diferenta atat de mare tinand cont ca vorbim de un sport in care recordurile sunt facute sa fie batute. Diferenta cea mare este de imagine. In secolul vitezei reclamele cu Bolt bat si ele recorduri, in timp ce Owens, multiplu campion olimpic, ii era interzis sa intre intr-un bar in SUA doar pentru ca era negru. Erau alte timpuri, alte gandiri, dar oare cati din tinerii care vin sa alerge suta de metri stiu cine a fost Owens. De Bolt au avut grija companiile de publicitate.

 

Sa mori din dragoste de fotbal

259837_1362512227_abdon25 martie 1918. In Europa razboiul inca face victime. Sute de tineri mor in fiecare zi fiind rapusi de gloante sau baionete. In Uruguay era pace. Razboiul era de cu totul o alta natura aici. Fotbalul declansa in fiecare saptamana mici batalii intre suporterii inflacarati si atinsi de “microbul” importat de peste ocean. Era o perioada in care fotbalistul mergea la serviciu, iar meciul era doar un hobby. Chiar si asa multi puneau fotbalul pe primul loc. In fiecare sambata veneau la stadion gata de lupta. Asa era si Abdon Porte. Avea 25 de ani si juca pentru Nacional.

La inceputul anului conducatorii clubului iau decizia sa-l transfere pe Alfredo Zibechi. Amandoi jucau pe acelasi post, iar Porte urma sa-si piarda locul in prima echipa. In 7 ani jucase de 207 ori pentru Nacional si obtinuse 19 trofee. Isi dorea atat de mult sa joace in continuare incat a anuntat conducerea clubului ca accepta o diminuare a salariului. Conducatorii nu au fost de acord.

Pe 4 martie intra titular in partida dintre Charley si Nacional. Joaca foarte bine, iar echipa sa castiga cu 3-1. Seara, dupa meci, echipa si conducatorii participa la petrecerea organizata in cinstea victoriei. Imediat dupa miezul noptii pleaca spre stadionul unde jucase atatea meciuri. Se indreapta spre cercul de la mijlocul terenului si se impusca cu un revolver in inima. Langa el doua scrisori. Una pentru logodnica, in mai putin de o luna trebuia sa se casatoreasca. Cealalta pentru conducatorii clubului. In dimineata zilei de 5 martie ingrijitorul terenului descoperea corpul inert al celui care a fost Abdon Porte.

Astazi sute de jucatori prefera sa stea pe banca de rezerve si sa-si primeasca salariile chiar daca nu joaca mai deloc pentru echipele lor de club. Ca sa nu mai vorbim de jucatorii de fotbal care au plecat de la echipe unde erau considerati simboluri doar pentru cateva sute de mii de euro in plus in contract.

 

Sportul s-a modernizat, dar parca aceasta modernizare a distrus spiritul. Pierre de Coubertin, parintele Jocurilor Olimpice moderne, spunea candva: “Cel mai important lucru la Jocurile Olimpice nu este sa castigi, ci sa participi, asa cum in viata nu conteaza triumful, ci lupta. Esential nu e sa cuceresti, ci sa lupti bine.” Azi fuga nebuna a sponsorilor sau a patronilor face ca declaratia de mai sus sa fie cel putin desueta. Sportivii nu mai participa din placere la competitii si, poate cel mai grav, sunt inconjurati de atatia manageri incat simplul spectator nu mai poate avea sansa de a schimba macar doua vorbe cu favoritul sau. In era comunicatelor de presa pana si cuvintele adresate fanilor sunt inainte concepute atent de catre ofiterii de presa.

Nu ne ramane decat sa ne imaginam de cata publicitate ar fi fost acoperit Pheidippides daca fuga lui intre Marathon si Atena s-ar fi petrecut in 2015.

 

Daca ti-a placut materialul nu ezita sa te abonezi pe facebook la pagina “Banca de rezerva”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s