Gardel nu ajuta Argentina

Muzica si fotbalul se imbina deseori dupa o partida jucata pe teren. Pe vremuri jucatorii mergeau la terase si ascultau acordurile artistilor in voga. De multe ori din aceste iesiri se inchegau prietenii de lunga durata. Muzicienii erau fani ai unor echipe, compunand si imnuri pentru acestea. Fotbalistii erau la randul lor ascultatori de muzica buna apreciindu-i pe cei care ii incantau.

 

carlos-gardel1Un caz mai special este cel al nationalei de fotbal a Argentinei. Multi dintre componentii lotului erau innebuniti dupa muzica lui Carlos Gardel. Tango-urile moderne ii imbiau la dans dupa fiecare partida. Gardel era vazut ca un bun national al Argentinei. Pe tema locului de nastere s-au purtat batalii grele. Multi spun ca s-a nascut in Uruguay, altii spun ca e argentinian 100%, pe certificatul sau de nastere scrie alb pe negru: Toulouse. Enigma provine din mai multe interviuri date de artist de-a lungul vietii in care declara ca s-a nascut in Uruguay.

 

Argentina_football_team_Olympics_1928In 1928 lanseaza un renumit tango: “Dandy”. Melodia va face furori in America de Sud, iar in scurt timp ajunge sa fie cunoscuta si in Europa. Nationala de fotbal a Argentinei participa la turneul olimpic de la Amsterdam. In acelasi timp in capitala Olandei se afla si Gardel. Fotbalistii il invita sa le cante celebra melodie in seara de dinaintea finalei. A doua zi Argentina pierdea cu 2-1 in fata Uruguayului si astfel spunea adio medaliei de aur.

 

Peste 2 ani Argentina juca finala campionatului mondial. In meciul decisiv intalneste din nou Uruguay. Jucatorii il cer din nou pe Gardel. Melodia este cantata de mai multe ori. Argentinienii erau parca vrajiti de vocea trubadurului. A doua zi pierd finala cu 4-2. Imediat dupa meci jucatorii considera ca melodia le-a purtat ghinion. Din acel moment Gardel nu va mai canta niciodata celor din nationala de fotbal.

 

Pe 24 iunie 1935 Carls Gardel moare in urma unui tragic accident de avion in Columbia. America de Sud a intrat in doliu, iar in Montevideo mii de oameni au venit sa-si ia adio de la marele cantaret. A fost inmormantat in Buenos Aires, la funeralii participand oameni de pe intreg continentul.

Daca ti-a placut materialul nu ezita sa te abonezi pe facebook la pagina “Banca de rezerva”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s