Dinamo Bucuresti in turneul nord-american

In 1961 FC Dinamo Bucuresti era invitata la un turneu amical in America de Nord. Intr-o perioada in care fotbalul romanesc la nivel international nu aducea motive de satisfactie, in celalalt capat al lumii se desfasura a doua editie a International Soccer League. Bill Cox pune bazele turneului si reuseste in 1960 sa aduca in SUA echipe de prim rang din Europa: Bayern Munchen, Steaua Rosie Belgrad, Sampdoria sau Sporting Lisabona.

 

6986635792_62641c528f_oSuccesul a generat o a doua editie in 1961, iar Cox incepea deja sa caute noi echipe care sa arate ce inseamna fotbalul unui popor nebun dupa baseball, hochei sau baschet. Printre invitatiile trimise, una a ajuns si pe adresa clubului Dinamo. In plin sezon echipa ros-alba accepta invitatia, iar cu ajutorul FRF se imbarca pentru turneul american. In etapa a 21-a Dinamo se afla pe locul 2 in campionat, dar deja jucase in avans alte 2 etape (22 si 23).

 

Tragerea la sorti o plaseaza pe Dinamo in grupa A alaturi de Everton, Bangu (Brazilia), New York Americans, Karlsruhe, Kilmarnock, Montreal Concordia si Besiktas. Unul dintre meciuri s-a disputat pe 30 mai, la Montreal, in compania canadienilor. Concordia castiga partida cu 2-0 (Tito Maule 20, Arpad Kiraly 50). Jocul echipei romane a fost unul satisfacator, marile probleme fiind in a finaliza ocaziile create.

 

Meciul dintre Dinamo Bucuresti si Everton a fost unul plin de scantei. Dinamovistii deja erau cunoscuti ca o echipa ce joaca foarte agresiv dupa meciul cu Bangu. Everton a castigat partida cu 4-0, iar pana la final ambele echipe au terminat cu un om in minus datorita eliminarilor (Bobby Collins de la Everton si Ivan Dumitru de la Dinamo).

 

7132721351_08c759a2ab_oCelelalte rezultate obtinute in Statele Unite ale Americii au fost: 0-0 (Bangu), 1-4 (New York Americans), 0-0 (Kilmarnock), 2-2 (Karlsruhe) si 5-2 (Besiktas). La finalul competitiei Dinamo s-a clasat pe penultimul loc avand 5 puncte (se acordau 2 puncte pentru victorie). La intoarcerea in tara Traian Ionescu, antrenorul cainilor rosii, urma sa se declare dezamagit de prestatia jucatorilor sai si de faptul ca turneul a adus o oboseala in plus la nivelul lotului. In campionat mai erau de disputat 3 partide. Printre acestea se numara si derby-ul cu CCA.

 

Pe 29 iunie Dinamo pierde cu 2-3 in fata celor de la CCA, iar declinul echipei continua si in urmatoarele 2 partide: 0-3 cu Petrolul Ploiesti si 0-2 cu Steagul Rosu Brasov. Astfel Dinamo rateaza titlul, insa urmau 5 trofee de campioana a Romaniei in 5 ani. Meciurile jucate in compania unor echipe puternice au cladit marea echipa a lui Dinamo de la inceputul aniilor ’60. Printre jucatorii care au mers in turneul american ii regasim pe: Iuliu Utu, Ion si Lica Nunweiller, Vasile Anghel, Iosif Varga sau Gheorghe Ene.

 

Finala turneului ISL s-a jucat in dubla mansa intre Dukla Praga si Everton. Echipa cehoslovaca invinge cu 7-2 si 2-0 si castiga cea de-a doua editie. Competitia s-a desfasurat pana in 1965, sfarsitul acesteia fiind adus de lipsa din ce in ce mai mare de fani, dar si de lipsa unor nume importante din fotbalul mondial.

 

In primele editii meciurile s-au jucat in New York sau New Jersey, dar spre finalul competitiei turneul a ajuns si in Chicago, Detroit, Los Angeles sau Boston. ISL este si astazi considerata ca fiind prima competitie inter-cluburi cu adevarat importanta desfasurata in SUA.

 

Daca ti-a placut materialul nu ezita sa te abonezi pe facebook la pagina “Banca de rezerva”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s