Arhitectul fotbalului

Archibald-Leitch

Old Trafford, Anfield Road sau Ibrox Park. Nu este doar o insiruire de arene dedicate fotbalului din Marea Britanie. Pe langa sportul rege, aceste arene mai au un alt numitor comun: Archibald Leitch.

 

La sfarsitul secolului al XIX-lea fotbalul in Marea Britanie a explodat pur si simplu. Se juca oriunde, iar arenele erau neincapatoare. Astfel au pornit primele discutii privind construirea de noi stadioane pe care spectatorii sa poata vedea sportul atat de iubit in insula. In 1899 Leitch, un arhitect de fabrici din Glasgow, a fost numit in fruntea echipei de arhitecti ce trebuia sa duca la bun sfarsit planurile de construire a stadionului Ibrox Park. Infocat suporter al celor de la Rangers, Leitch a acceptat imediat propunerea. Pe 30 decembrie 1899 suporterii lui Rangers intrau pe noua arena. Era un stadion simplu fara o estetica anume.

 

disaster-drawingMomentul de cumpana in cariera arhitectului scotian a venit in 1902. Pe 5 aprilie, in timpul unui meci intre Scotia si Anglia, una dintre tribune se prabuseste. Pana in acel moment niciodata tribuna nu avusese atat de multi spectatori ca la acea partida, in fatidica zi se aflau acolo peste 30.000 de spectatori, aproape de capacitatea maxima a tribunei. In teribilul accident si-au pierdut viata 25 de spectatori, iar alte sute au fost raniti. Dupa primele anchete desfasurate de autoritati s-a constatat ca de vina a fost structura de lemn care a cedat sub greutatea a 20.000 de spectatori. A fost gasit vinovat de Tribunalul din Glasgow pentru greseala facuta in proiectarea tribunei, dar nu a fost tras la raspundere in nici un fel. Mai mult decat atat a fost lasat sa reconstruiasca tribuna.

 

Primul proiect pe care l-a desfasurat Leitch in Anglia a fost construirea tribunei John Street pe stadionul Bramall Lane. Imediat au venit si alte propuneri pentru noi stadioane din intreaga Anglie. Intre 1899 si 1939 el a proiectat tribune sau stadioane pentru cel putin 20 de echipe din Marea Britanie si Irlanda (Ayresome Park, Celtic Park, Lansdowne Road, Old Trafford, Anfield Road, Goodison Park, Rugby Park sau Windsor Park).

 

A fost deseori criticat pentru faptul ca toate proiectele sale sunt mai mult functionale decat estetice, de-a lungul timpului aceste constructii suferind numeroase renovari sau remodernizari. In 1936 s-a retras din lumea arhitecturii lasand totul pe mana fiului sau Archie Junior. Pe 25 aprilie 1939 se stinge din viata la varsta de 73 de ani. Va ramane in istorie ca unul dintre cei mai mari arhitecti de stadioane din lume.

 

30278-ibrox-stadium

Cu toate ca a trecut prin multe renovari sau modernizari, fatada din caramida rosie a Stadionului Ibrox Park este una dintre cele mai apreciate opere ale lui Leitch. O alta capodopera a arhitectului a fost peluza Trinity Road de pe Villa Park, insa aceasta a fost daramata la inceputul anilor 2000.

 

Daca ti-a placut materialul nu ezita sa te abonezi pe facebook la pagina “Banca de rezerva”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s